Practici alternative de fertilizare a solului și combatere a buruienilor
Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți recomandă producătorilor agricoli revenirea la practica asolamentelor ce includ culturile leguminoase, inclusiv perene, intercalate și succesive.
Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, directorul interimar al ICCC „Selecția” afirmă că în condițiile în care statul preconizează să compenseze până la jumătate din costul materialului semincer, este tot mai atractivă cultivarea soiurilor de soia de origine autohtonă nemodificate genetic.
Totodată, cultivarea măzărichei de primăvară trebuie să devină o practică obișnuită de acumulare a azotului biologic. Chiar și la o productivitate scăzută de masă verde, la încorporarea acesteia în sol, de pe un hectar de teren se obțin minimum 100-150 kg de azot. Această cantitate acoperă pe deplin cheltuielile necesare pentru procurarea semințelor și semănat, ținând cont de costurile necesare pentru folosirea unei cantități similare de îngrășăminte minerale de azot la prețurile existente.
Pentru reducerea gradului de îmburuienare a semănăturilor, îmbogățirea solului cu materie organică și creșterea vitalității solului, un rol important îl are obținerea efectului alelopatic al culturilor succesive, precum: muștarul, secara de toamnă sau facelia, efect exprimat prin producerea și eliberarea de agenți biochimici ce afectează dezvoltarea altor organisme.