Povestea de succes a trei frați, uniți de același nume și afacere

Când trei frați au același scop în viață, depun muncă și efort, având parte și de susținerea familiei, ideile bune „mustuiesc” și se transformă în afaceri de succes. Este exemplul lui Sergiu, Eduard și Viorel Țîgulea care dețin circa 30 hectare de viță de vie în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Grozești”. Pe lângă acestea, frații gestionează și alte peste 20 hectare de prune, cireșe și căpșune.


Pasiunea pentru agricultură le-a fost transmisă de la tatăl lor, toți împreună începând să cultive struguri din anul 2004 în raionul Ungheni. Odată cu reabilitarea SCI „Grozești”, prin intermediul programului Compact, aceștia au migrat cu afacerea la Bărboieni, raionul Nisporeni.

„După cum se cunoaște, apa este elementul principal pentru obținerea producției calitative și bogate, iar depinzând doar de ploi, nu poți face agricultură. Inițial, am început de la 3 ha de viță-de-vie, iar venitul pe care îl obțineam îl reinvesteam. În plus am accesat și câteva credite bancare – așa am ajuns să ne extindem pas cu pas afacerea”, a povestit dl Sergiu Țîgulea.

În podgoria fraților Țîgulea se găsesc două soiuri de struguri: Moldova și Alb de Suruceni.

„Chiar dacă sezonul curent a fost unul secetos, irigarea ne-a ajutat foarte mult să obținem o recoltă nu doar bogată, dar și frumoasă din punct de vedere al aspectului fără a fi afectate bobițele”, a explicat antreprenorul.

Pe lângă irigare, producătorii au implementat în podgoria lor și sistemul de producere Pergola, care presupune o umbrire mai mare și o protecție sporită a strugurilor de arsurile solare.

La moment vizitei, antreprenorul și cei 50 de muncitori erau angajați în procesul de recoltare a strugurilor. Anul acesta se așteaptă la o roadă bogată de până la treizeci de tone la hectar. Producția culeasă este depozitată în frigidere și ulterior exportată. Întreprinderea fraților Țîgulea implementează standardele de calitate GLOBAL G.A.P. și GRASP, astfel având posibilitatea să comercializeze strugurii pe piețele din Uniunea Europeană.

Chiar dacă lucrează zi de zi, cot la cot, frații Țîgulea au găsit calea de mijloc pentru ca gestionarea afacerii să fie una armonioasă. Fratele Viorel, cu studii în agricultură, Eduard – în contabilitate și Sergiu – în jurisprudență, alcătuiesc formula perfectă pentru a gestiona corect și eficient afacerea lor de familie. Au un ritm de viață zbuciumat și alert, dar nu le dispare nicicând optimismul și încrederea în ziua de mâine. Întrebat despre provocările cu care se confruntă la moment, dl Sergiu Țîgulea a menționat că dumnealui este genul de persoană care de obicei se străduiește să anticipeze problemele, decât să le rezolve când acestea apar.

„Spre exemplu, nu am dus niciodată lipsă brațelor de muncă, deoarece noi ne străduim să angajăm oamenii pe un an întreg și nu doar pe un sezon agricol. Dacă acum sunt încadrați la cules, ulterior vor fi implicați în alte procese legate de sortare, ambalare sau uscarea fructelor. Ce ține de piața de desfacere, o problemă des întâlnită de agricultori este comercializarea produselor. Din propria experiență pot afirma că dacă ai roadă calitativă și în cantități necesare, mereu vei găsi unde să o realizezi”, a afirmat dl Țîgulea.

Pentru cei care vor să îi calce pe urme, producătorul are și câteva sfaturi:

„În primul rând trebuie să vă placă agricultura și să o vedeți ca pe o pasiune, înainte de a o transforma în afacere. Dacă optați pentru o plantație de viță-de-vie, nu vă lăsați ademeniți de soiurile pe care le vedeți prin reviste. Trebuie să optați pentru acele tipuri care sunt potrivite solului și condițiilor noastre climaterice. Un alt lucru important de luat în calcul e că nu are rost să înființați o podgorie, fără a vă asigura accesul la irigare – factorul esențial în obținerea productivității și calității recoltei”, a constatat producătorul.

În viitorul apropiat, frații Țîgulea planifică să extindă suprafața terenurilor agricole cu încă 30 hectare de prun. Iar pe lângă aceasta, dumnealor mai au și o dorință: să poată gestiona cât mai eficient timpul, astfel încât să reușească nu doar să muncească, ci și să mai stea cu toată familia împreună la un pahar de vin produs din propriii lor struguri, proaspăt culeși.