Potrivit Biroului Național de Statistică, moldovenii au avut salarii mai mari cu 2,7 la sută în 2024, decât în anul precedent

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației în medie pe lună au constituit 5283,8 lei pe o persoană, conform Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice realizate de Biroul Național de Statistică. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7 la sută, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 55,8 la sută în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 3,3 puncte procentuale față de anul 2023.

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,9 la sută, sau cu 0,2 puncte procentuale mai mult față de anul 2023.

Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor cu o pondere de 10,1 la sută din veniturile medii lunare ale unei persoane. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 5,2 la sută din totalul veniturilor disponibile, 4,9 la sută, revenind veniturilor obținute din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2024 acestea au reprezentat 10,2 la sută în veniturile totale sau cu 0,9 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2023.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65 la sută la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4 la sută. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1 la sută în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7 la sută față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9 la sută mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9 la sută, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2 la sută și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7 la sută.

În 2024, 10,8 l sută din populație a cheltuit peste 10 la sută din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4 la sută din populație a alocat peste 30 la sută din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6 la sută în 2023.

Citiți mai mult:

Prețuri mai mici la îngrășăminte, dar fermierii ezită din cauza cerealelor ieftine

https://agrotv.md/la-chisinau-a-fost-dezvelit-monumentul-reginei-maria-in-cadrul-unei-ceremonii-solemne-dedicata-implinirii-a-107-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania/
Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.