Porumbul siloz în hrana bovinelor

Porumbul de siloz reprezintă o bază ideală pentru o nutriție excelentă a bovinelor. Cererea pentru un furaj de înaltă calitate și eficient din punct de vedere economic crește și este crucială pentru succesul dumneavoastră economic. Față de alte rații grosiere, porumbul de siloz este mai avantajos din punct de vedere al costurilor și este cea mai importantă rație grosieră pentru operațiunile de creștere a bovinelor, scrie http://gazetadeagricultura.info

Aspectele de care trebuie sa ținem cont in alcătuirea unei rații furajere sunt clare. Scopul vizat este satisfacerea tuturor nevoilor energetice, proteice, minerale si vitaminei ale animalului. Fiecare tip de furaj are o valoare alimentara specifica; ea dictează capacitatea de ingerare a animalului si „valoarea” nutritiva a fiecărui kilogram de substanța uscata. Prin valoare nutritiva înțelegem conținutul de energie, proteine, minerale si vitamine. Crescătorul trebuie sa reușească sa alcătuiască o rație echilibrata, in funcție de sursele de care dispune pe exploatația lui, iar la nevoie, sa achiziționeze furaje de completare. După analiza probelor de furaj din stoc, iată câteva elemente de reper care va pot ajuta la determinarea valorii alimentare a silozului dvs. de porumb si la alcătuirea rației efectivului dvs.:

Un conținut optim de substanța uscata 

Daca se depășește procentul de substanța uscata recomandat la recoltare (30-35 %), valoarea alimentara a porumbului-siloz risca sa se deterioreze in timpul însilozării, mai ales la deschiderea silozului.

Determinarea conținutului de minerale 

Mineralele reprezintă, in medie, 4 % din substanța uscata a porumbului-siloz. Un conținut de peste 6 % poate indica prezenta pământului, si, deci, un risc de proliferare a bacteriilor butirice.

Urmărirea conținutului de materii azotate totale (MAT) 

Relativ sărac in materii azotate totale – din perspectiva nevoilor animalului –, porumbul trebuie suplimentat. Cunoașterea conținutului de MAT este, deci, indispensabila, daca dorim sa estimam corect cantitatea de materii azotate care trebuie furnizata prin furajele de completare (iarba si/sau șrot).

Evitați excesul de amidon 

Amidonul contribuie mult la aportul energetic al porumbului. Pentru a reduce riscul acidozei, se recomanda ca rațiile sa conțină un procent de 22-25 % amidon. In cazul porumbului recoltat in faza de supracoacere – situație in care procentul de amidon este adesea ridicat –, studiile efectuate de Institutul Arvali indica faptul ca nivelul UFL valorificat de animal este inferior celui previzionat in analize. Acest lucru se datorează, in parte, descompunerii mai slabe a amidonului in rumen – din cauza supracoacerii bobului – sau degradării rapide a calității tulpinilor si frunzelor, la finele vegetației. In acest caz, crescătorul trebuie sa își facă timp sa corecteze rația, pentru a remedia echilibrul alimentar.

Regula de aur: alegeți modul de suplimentare in funcție de tipul porumbului 

In cazul hibrizilor foarte bogați in amidon, cu un conținut de peste 32-33 %, este indicata adăugarea unei parți de erbacee furajere, in scopul diluării amidonului din rație. Invers: in cazul hibrizilor de porumb la care aportul de energie vine in principal din porțiunea tulpina-frunze, rațiile trebuie completate cu cereale produse in exploatație, respectiv cu porumb-boabe umed, orz, sau grâu, pentru a asigura concentrația energetica a rației.