Ponderea moldovenilor în lume s-a redus de două ori

Republica Moldova se depopulează într-un ritm alarmant din cauza ratei scăzute a natalității și a faptului că anual pleacă peste hotare între 35-40 de mii de cetățeni. Din 1991 și până în 2022 populația țării noastre s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice de la IDIS „Viitorul”.

Astăzi, populația țării se reduce anual cu zece mii de persoane din cauza natalității scăzute și cu 40 de mii, din cauza migrației.

„Cetățeni moldoveni mor, iar alții în loc nu se nasc. Moldovenii tot mai mult părăsesc țara. În 2022 reprezentăm 0,05 la sută din populația globului. Moldovenii, ca națiune, dispar de pe glob. Ponderea noastră în lume s-a redus de 2 ori din cauza natalității scăzute, și de 3 ori din cauza plecării masive în lume a moldovenilor”, a spus Veaceslav Ioniță.

Economistul a mai declarat că din 1995 și până în prezent, sporul natural al populației Republicii Moldova este negativ. Numărul deceselor este cu mult mai mare decât numărul născuților. Dacă în perioada 1996-2000 sporul natural era 0, numărul celor născuți era egal cu al celor decedați, atunci din 2001 și până în prezent, se tot înregistrează găuri demografice.

„Ne naștem mai puțin decât murim, și pleacă din țară mai mulți decât se întorc acasă”, spune analistul.

Pleacă peste hotare practic, tinerii apți de muncă, dar totodată îi determină și pe alții să plece.

„La noi practic timp de zece ani numărul locurilor de muncă a rămas constant, circa 600 de mii, iar toți cei care treptat intră în vârsta aptă de muncă sunt absorbiți de plecarea peste hotare. În fiecare an, peste hotare pleacă practic o generație. Noi pur și simplu suntem într-un blocaj demografic, iar problema numărul unu al dezvoltării Republicii Moldova în viitorii ani va fi lipsa locurilor de muncă”, a afirmat expertul.