Pomușoarele – procesate sau exportate în stare proaspătă?

Fabricile locale de conserve și întreprinderile de congelare intenționează să achiziționeze de la producătorii locali aproximativ 1,2 mii tone de pomuşoare în acest sezon – zmeură, căpșune, coacăză și mure. Asta reiese dintr-o evaluare preliminară a experților proiectului Agricultura Performantă în Moldova

Aproximativ două treimi din acest volum este de așteptat să fie achiziționat pentru congelare – în principal zmeură și mure. Câteva sute de tone de căpșune și coacăză vor fi procesate în sucuri, gemuri și dulceţuri.

Comparativ cu sezonul trecut, potrivit angajaților fabricilor producătoare de conserve și de congelare a fructelor, în acest an piaţa pomuşoarelor procesate ar putea crește cu 10-15%, însă acest lucru va depinde mult de recoltă, în principal la zmeură, căpșune și coacăză din plantațiile proprii ale procesatorilor.

De asemenea, mulți dintre aceștia nu sunt siguri în privinţa faptului dacă vor dispune de cantitatea necesară de materiale de producție până la începerea noului sezon, în special anumite tipuri de conserve, capace de tip twist-off, care până acum erau achiziționate în cantități mari din Ucraina.

Experții de pe piață consideră că în anul curent procesarea pomuşoarelor pentru fermele mari poate și, de fapt, ar trebui să înlocuiască într-o oarecare măsură varianta de export a acestora pe piața rusă. Livrarea produselor moldovenești prin transport rutier pe această piaţă durează în jur de 10-12 zile prin ocolirea traseului tradiţional de până acum. Evident, șansele de a menţine calitatea înaltă a acestor pomuşoare perisabile pe parcursul termenului dat sunt destul de mici.

În anul 2021, Moldova a exportat peste 4,2 mii tone de pomuşoare, mai mult de 90% pe piața rusă. Totodată, conform estimărilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, anul trecut recolta locală de pomuşoare de pe 3,8 mii de hectare a fost de 18,7 mii tone.

sursa: east-fruit.com