Pomușoarele – cele mai vulnerabile în fața vremii atipice
Temperaturi atipice la început de an. Acest factor creează temeri pentru producătorii de culturi bacifere și viticultori, în cazul vegetației extratimpurii, urmată de posibile înghețuri. Astfel, sectorul pomușoarelor poate fi cel mai afectat.
La final de săptămână, iarna revine în plină forță, cu zăpadă, vânt și temperaturi sub zero grade. scrie East-Fruit.
Specialiștii din cadrul asociațiilor de pomicultori sunt de părerea că pericolul înghețului livezilor și viilor este mai scăzut, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat în luna ianuarie de mulți ani. Temperaturile pot ajunge uneori și până la -20°C în Moldova pe timp de iarnă, așa că acest lucru a fost luat în calcul la alegerea soiurilor de culturi plantate.
Excepție fac unele segmente din sectorul fructelor de pădure din țară. Plantațiile majorității soiurilor de mure, precum și căpșuni, nu sunt atât de rezistente la îngheț.
Per ansamblu, plantațiile de mure sunt înființate cu sistem de sprijin înclinat, pentru a acoperi tufele în caz de necesitate. Dar cu toate acestea, este puțin probabil ca producătorii de pomușoare să aibă suficient timp pentru a angaja zilieri în cazul lucrărilor de urgență în timpul sărbătorilor de iarnă, chiar dacă au sisteme de protecție și resursele necesare pentru aceasta.
În concluzie, pasibile de a fi protejate vor fi plantațiile cele mai valoroase de pomușoare și cele care sunt pe arealuri restrânse, și după cum intuiesc producătorii, mulți dintre aceștia vor fi “simpli privitori pasivi”.