Politica de certificare alimentară va fi simplificată

Certificarea produselor alimentare va fi mai simplă pentru operatorii din domeniul alimentar. O inițiativă în acest sens a fost aprobată de Legislativ în a doua lectură. Astfel, proiectul presupune implementarea unei politici simplificate și echilibrate de certificare a alimentelor.

Totodată se propune o nouă redacție a noțiunii de certificat de calitate, prin care se garantează corespunderea calității și siguranței loturilor livrate de produse alimentare cu cerințele stabilite în legislația din domeniul alimentar. Certificatul de calitate va fi emis de operator și va garanta responsabilitatea asumată pentru calitatea și inofensivitatea alimentelor. Modelul sau formularul va fi stabilit de către operator, cu respectarea cerințelor minime stipulate în Legea privind siguranța alimentelor.

În plus, lotul de produse alimentare livrat de distribuitor va trebuie să fie însoțit de copia certificatului de calitate și/sau de copia documentului care atestă siguranța și calitatea acestuia, emise de producător. De asemenea, produsele alimentare de import introduse pe piață vor fi însoțite de documentul care atestă siguranța și calitatea, eliberat de producător și/sau de autoritatea competentă din domeniul alimentar din țara de origine, în limba română și/sau în limba engleză.

Potrivit deputatului Alexandr Trubca, din Comisia Agricultură și Industrie Alimentară, o altă prevedere a proiectului vizează certificatul de sănătate pentru produsele alimentare destinate exportului sau reexportului, eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la solicitarea operatorului din domeniu alimentar. Astfel, certificatul de sănătate se va întocmi, elibera, suspenda, retrage sau se va refuza prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive.

Proiectul de modificare a Legii a fost votat de 59 de deputați, după ce a fost aprobat la data de 11 iulie în prima lectură.