Poate aduce profit creșterea căpșunilor remontante?

De la mijlocul lunii august a început sezonul căpșunilor remontante în ţară. Pe piața locală se găsesc în principal pomuşoare din soiul Albion, cultivate pe plantații deschise și în sere (o parte mai mică).

Cererea și oferta sunt încă mici, dar stabile, respectiv este posibil ca ele să existe până la sfârșitul lunii septembrie. Prețul din august pentru căpșuni este de până la 50 de lei pentru un kilogram angro şi 65-70 de lei cu amănuntul, fiind cu 5-10 lei mai mare decât preţul mediu din luna mai de pe piaţă.

Acest lucru ridică întrebarea dacă producția și comercializarea de căpșuni remontante pot deveni oare o afacere specializată și independentă pentru producătorii de pomuşoare din Moldova?

Asociația “Pomuşoarele Moldovei” consideră că există o serie de condiții prealabile pentru acest lucru. Primul este nivelul tradițional ridicat al prețurilor pentru căpșunile remontante. De obicei, comparativ cu perioada de primăvară, prețul maxim de toamnă pentru ele este puțin mai mic, deoarece nu mai există acel efect de produs nou – cererea consumatorului mediu fiind deja satisfăcută vara.

Cu toate acestea, acest factor este compensat de stabilitatea cererii și a prețurilor pentru căpșunile remontante de nișă. Ambele sunt puțin dependente de fluctuațiile a puterii de cumpărare a populației. Evident, aceasta devine un produs accesibil doar pentru cei care își pot permite.

Al doilea factor este o schimbare a termenilor standard al sezonului de pomuşoare. În ultimii ani, căpșunile importate apar în supermarketurile din Moldova în perioada ianuarie-februarie. Mai mult, în acest an ele au apărut în cele mai mari lanțuri nu doar mai devreme, ci și mai ieftin.

Căpșunile accesibile iarna și primăvara devin destul de familiare pe piaţa locală, în timp ce căpșunile din septembrie și, mai mult, în octombrie-noiembrie rămân a fi ceva neobişnuit pentru consumatorul mediu.

În acest context, merită de menționat încă o dată faptul că în ţară căpșunile remontante sunt în principal locale. Respectiv, aproape nu există import – adică concurență – în timp ce iarna și primăvara, aprovizionarea din importuri domină piața.

Al treilea factor care favorizează cultivarea căpșunilor remontante sunt condițiile meteorologice destul de favorabile.

În ultimii ani în Moldova, înghețurile târzii de primăvară au avut loc în mod regulat, mult mai des decât înghețurile de la începutul toamnei. Din acest punct de vedere, producerea căpșunilor timpurii, chiar și în seră, este mai riscantă decât cultivarea pomuşoarelor târzii din soiurilor remontante.

În același timp, conducerea Asociaţiei “Pomușoarele Moldovei” consideră că o specializare îngustă în cultivarea căpșunilor remontante este o afacere riscantă. Poate deveni o afacere independentă numai dacă aceste pomuşoare ajung în cele din urmă pe rafturile din lanțurile de supermarketuri, iar fermierii și comercianții cu amănuntul reușesc să stabilească parteneriate pe termen lung bazate pe contracte sezoniere.