Ploile au făcut mai mult rău decât bine

Ploile din ultima perioadă au făcut stricăciuni în diferite localități din republică. Și în Rublenița, cantitatea mare de precipitații a spălat ogrăzile sătenilor, de asemenea au avut de suferit și grădinile.

„Ploile din ultima perioadă au spălat și puțin au mâlit, puțin nu tare la noi. Ploile au făcut rău la culturi au mâlit au stricat și gheață  a fost.”

„ Vântul a bătut și  totul a dat la pământ au suferit și roșiile și cartofii. Toată apa de pe stadion a venit la noi în gradină.”

În acest an, nu vom mânca cireșe pe săturate. Temperaturile scăzute şi ploile din  primăvară au afectat roada de cireşe, dar şi  a altor fructe sâmburoase.

„Vișinele și cireșele , au mâlit prin grădină toate s-au stricat din cauza ploii. Acum se spune că vor fi iar ploi.

Amplasarea casei și a grădinilor țăranilor face diferența.

„Ploile au fost foarte bune până ci-o fi ele nouă nu ne-au afectat nimic. Cel de sus cum va spune așa se va face e inutil să dăm prognoze.”

„La mine nu a mâlit tare pentru că e trotuar, au suferit cei ce trăiesc mai în vale, a fost și grindină puțin de tot , a fost măruntă.”

Într-un briefing de presă, Ministrul Agriculturii, Ion Perju a declarat că în ultimele zile în total au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, precum: vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf.

Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind: Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Soroca, Sîngerei, Telenești, Șoldănești, Ungheni.

În consecință, au fost devastate importante segmente de infrastructură, dar și suprafețe impunătoare de semănături – aproximativ 3 mii de hectare.

Paguba materială totală înregistrată constituie circa 35 milioane de lei, dintre care peste 30 milioane de lei sunt pagubele pentru culturile agricole.

În total, au fost deja lansate peste 3000 de rachete antigrindină, sau de 2 ori mai multe decât în perioada similară a anului precedent. Respectiv, stocul acestora trebuie suplinit.

În acest sens, Ministerul solicită Guvernului alocarea surselor financiare, în mărime estimativă de 47 milioane de lei, din Fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale și sectorului agricol de calamitățile naturale.