Pierderile recoltelor UE din cauza la căldură și secetă s-au triplat în 50 de ani
Gravitatea pierderilor de culturi cauzate de valurile de căldură și secetă s-au triplat în ultimii cincizeci de ani în Europa, potrivit unui studiu care evidențiază vulnerabilitatea sistemelor alimentare la schimbările climatice.
Cercetările publicate recent în revista ”Environmental Research Letters” au analizat producția agricolă din 28 de țări europene – actuala Uniune Europeană și Regatul Unit – din 1961 până în 2018.
Studiul a comparat acest lucru cu datele privind evenimentele meteorologice extreme: secete, valuri de căldură, inundații și friguri. Studiul a găsit dovezi care sugerează că „schimbările climatice determină deja pierderi tot mai mari de culturi în înregistrările observaționale”.
În timp ce toate cele patru evenimente meteorologice au devenit semnificativ mai frecvente în perioada de 50 de ani, „severitatea valurilor de căldură și a impactului secetei asupra producției de culturi s-a triplat, aproximativ”, de la pierderile de 2,2% între 1964 și 1990, la 7,3% din 1991 până în 2015.
Studiul a constatat că secetele, în special, care devin din ce în ce mai frecvente, devin, de asemenea, din ce în ce mai intense: „cele mai severe evenimente devin disproporționat mai severe”.
În ansamblu, producțiile europene ale culturilor au crescut încă în această perioadă, cu aproape 150% între 1964-1990 și 1991-2015, a spus autorul principal Teresa Bras, de la ”Nova School of Science and Technology” din Lisabona.
Dar pierderile legate de vremea extremă au fost diferite în funcție de cultură. „Cerealele, un produs de bază care ocupă aproape 65% din suprafața cultivată a UE și este utilizat în principal pentru hrana animalelor, este cultura cea mai grav afectată”, a spus Bras. Acestea au arătat „pierderi constant mai mari” legate de secete și valuri de căldură decât alte culturi, se arată în raport, intensificându-se cu mai mult de 3% pentru fiecare an de secetă.
Cercetătorii au spus că acest lucru ar putea fi explicat prin irigarea mai răspândită a altor culturi, cum ar fi legumele, vița de vie și fructele.
Studiul a afirmat că valul de căldură și seceta din 2018 din Europa a provocat o scădere a producției de cereale cu 8% comparativ cu media din ultimii cinci ani, „ceea ce a cauzat lipsa furajelor pentru animale și a declanșat creșteri bruște ale prețului mărfurilor”.
Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că producția de alimente este „extrem de sensibilă” la schimbările climatice.
La începutul acestei luni, un studiu publicat în revista ”Nature Geoscience” a constatat că recentele secete de vară din Europa au fost cele mai severe înregistrate de regiune în ultimii 2.110 ani și a observat o intensificare bruscă din 2015.