Piața făinii din semințe oleaginoase în Republica Moldova în perioada 2022-2025: Importuri în creștere și exporturi minime

Piața făinii din semințe oleaginoase a înregistrat o dinamică semnificativă în perioada 2022-2025, cu o creștere constantă a importurilor, în special a făinii de mac. În perioada analizată, importurile au totalizat 32.171 kg, reprezentând 99,94 la sută din comerțul internațional al acestui segment. Cel mai mare volum de import a fost înregistrat în 2024, cu 13.464 kg, o creștere de 42 la sută față de anul anterior. Cele mai importante tipuri de făină importate au fost făina de mac (28.750 kg, 89 la sută) la sută și făina de in (1.776 kg, 6 la sută), în timp ce alte tipuri de făină, precum cele de susan sau cocos, au avut volume semnificativ mai mici.

Potrivit expertului Iurie Rija, exporturile Moldovei au fost minime, totalizând doar 20 kg de făină de cânepă în 2023. Acesta reflectă absența aproape totală a activității de export pe acest segment de piață. În ceea ce privește valoarea comerțului, importurile au ajuns la circa 2,33 milioane lei în 2024, cu o creștere semnificativă față de 2022, când valoarea acestora era de 418.949 lei. Făina de mac a reprezentat 93 la sută din valoarea totală a importurilor, iar prețul său unitar a fost semnificativ mai mare decât cel al altor tipuri de făină.

Analiza prețurilor medii arată o tendință crescătoare pentru majoritatea tipurilor de făină oleaginoasă, iar în 2025, trendul continuă să indice o consolidare a creșterii atât în termeni de volume, cât și în valoare. Această dinamică sugerează o cerere tot mai mare pentru aceste produse, în contextul unei preocupări crescute pentru alimentația sănătoasă și produsele funcționale.

Citiți mai mult:

Autorităţile iau atitudine: Focarul de pestă porcină trebuie eradicat urgent, în caz contrar, riscă să devină o bombă ecologică

Gunoiște ilegală descoperită la Grătiești. Un agent economic, amendat

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.