Piața cerealelor – în așteptarea raportului USDA

Piața europeană

Săptămâna aceasta va fi marcată de volatilitate. Între știrile geopolitice, cu o călătorie a lui Emmanuel Macron la Moscova și un raportul USDA de miercuri, mișcările pieței vor fi numeroase, scrie agrimanet.ro.

Pe scena internațională, SUA au vândut Chinei 295.000 t de soia, iar Coreei de Sud 110.000 t grâu furajer și 65.000 t porumb. Sfârșitul Anului Nou Chinezesc din această săptămână ar putea duce la noi achiziții semnificative din China. Rusia își extinde destinațiile de export ca urmare a autorizației Chinei de a se aproviziona din toate regiunile ruse.

Revenirea monedei euro în raport cu dolarul penalizează competitivitatea originii europene a cerealelor. Exporturile către China în acest context rămân esențiale pentru echilibrarea bilanțurilor.

Prețurile rapiței au pierdut teren vineri.

Euro rămâne ferm față de dolar la 1,1440. Rubla față de dolar se tranzacționează la 75,95. Petrolul continuă să crească la 92 USD/baril în această dimineață la New York.

Piața americană

Atașatul USDA din Argentina își revizuiește estimarea producției de porumb la 51 de milioane de tone, de la 54 postate luna trecută. În total, producția de porumb din America de Sud ar trebui revizuită cu cel puțin 6 milioane de tone față de luna trecută, estimată de USDA la 173,9 milioane de tone. Dar importurile din China sunt cele mai de luat în considerare pentru evoluția prețurilor, estimate între 20 și 28 de milioane de tone.

La soia sunt așteptate cele mai mari surprize cu o probabilă reducere semnificativă a estimărilor de producție pe continentul sud-american, o consecință a deficitului de apă din ultimele săptămâni combinat cu un apetit chinez care rămâne puternic.

Piața de la Marea Neagră

China a permis tuturor regiunilor rusești să exporte grâu și orz, deschizându-și piața către toate porturile ruse, a declarat Serviciul Federal Rus de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară. Anterior, doar șapte regiuni puteau exporta cereale în China, iar lista nu includea principalele regiuni producătoare ale țării.

Exporturile rusești ar putea astfel prelua cota de piață de la cerealele de origini europene, nord-americane și ucrainene. Cu toate acestea, este puțin probabil ca exporturile rusești către China să crească semnificativ în campania actuală, deoarece acestea sunt în prezent limitate la volumele de testare.