PhotonHub Europe își propune să genereze 1 miliard EUR în domeniul fotonicii

FOTONICA - știința și tehnologia luminii - apare în produsele digitale și în aplicațiile pentru utilizatorii finali de pretutindeni. Fotonica este utilizată într-un kit de testare STI (infecții cu transmitere sexuală), la domiciliu și calcule cuantice, sau pentru acces 5G mai ieftin și mașini mai sigure.

FOTONICA – știința și tehnologia luminii – apare în produsele digitale și în aplicațiile pentru utilizatorii finali de pretutindeni. Fotonica este utilizată într-un kit de testare STI (infecții cu transmitere sexuală), la domiciliu și calcule cuantice, sau pentru acces 5G mai ieftin și mașini mai sigure.

PhotonHub Europe, un nou centru de inovare digitală în fotonică cu sediul la Vrije Universiteit Brussel, tocmai a câștigat o investiție de 19 milioane EUR din programul UE Orizont 2020.

Centrul spune că obiectivul său este de a asigura puterea Europei pe scena tehnologică globală, ajutând IMM-urile europene și companiile din piața medie să devină afaceri digitale competitive, prin implementarea mai rapidă și mai inteligentă a tehnologiilor bazate pe fotonică.

În acest proces, centrul prezice că va genera peste 1.000 de noi locuri de muncă în tehnologie înaltă și aproape 1 miliard de euro în noile venituri și capital de risc, până în 2025.

„Fotonica este esențială pentru funcționarea noilor aplicații care alimentează noul val industrial, denumit Industria 4.0, de asemenea fotonica este esențială pentru capacitatea noastră de a aborda fundamental enormele provocări globale ale societății și de mediu, din vremurile noastre”, a declarat profesorul Hugo Thienpont, director de la Brussels Photonics și coordonator general al PhotonHub Europe.

El a subliniat că industria trebuie să „lucreze în colaborare în toate statele membre” și că aceasta este principala motivație pentru noul centru.

Organizația va reuni 53 de „centre de competență de top” din întreaga Europa, sub un singur acoperiș, ca un ghișeu unic pentru tehnologii, instruire, expertiză și sfaturi despre fotonică.

Totuși, nu toate activitățile vor fi centralizate la Bruxelles. PhotonHub va fi, de asemenea, partener cu universități și laboratoare de inovare din 18 regiuni ale Europei, ceea ce ei numesc „regiuni far”, astfel încât cele mai bune practici și expertiză să poată fi împărtășite rapid la nivel local.

În primii patru ani de funcționare, PhotonHub se așteaptă să aibă discuții de la unu la unu cu experți cu cel puțin 8.000 de companii (din care 90% vor fi IMM-uri), cu aproape 6.000 de instruiri, 280 de companii asociate cu un investitor și peste 250 de companii primind sprijin transfrontalier pentru a-și accelera nivelul de pregătire tehnologică (TRL).

PhotonHub Europe va începe la începutul anului 2021 și va organiza un apel continuu deschis pentru ca companiile să solicite serviciile sale de asistență. Companiile interesate pot aplica prin intermediul site-ului web al hub-ului.

Sursă informație: https://tech.eu/brief/photonhub-europe/