Peste un milion 400 de mii de locuințe și aproximativ două milioane de persoane au fost recenzate
Peste un milion 400 de mii de locuințe și aproximativ două milioane de persoane, au fost recenzate până pe 30 mai. Datele au fost prezentate de directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. El a mai precizat că, în această perioadă, au fost înregistrate peste 2.500 de apeluri la Linia Verde, unde atât cetățenii, cât și recenzorii au semnalat despre impedimentele din timpul recenzării.
Oleg CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „De la 8 aprilie până la 30 mai curent, în cele circa opt săptămâni de colectare a datelor, au fost recenzate circa 1.476 de mii de locuințe și circa 2.167 de mii de persoane. Vreau să atenționez asupra faptului că locuințele care sunt indicate, numărul locuințelor, include numărul locuințelor ocupate, secundare și cele neocupate. Vorbind despre numărul populației recenzate, acest număr include atât populația cu reședință obișnuită, cât și alte persoane care nu fac parte din populația cu reședința obișnuită.”
Oleg Cara a prezentat și datele privind ritmurile de recenzare în diverse localități din țară.
Oleg CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Ritmuri mai sporite sunt înregistrate în raioanele Anenii Noi, Ungheni, Glodeni, Fălești, Florești, Râșcani, Orhei și o serie de alte raioane. În același timp, ritmuri mai joase, față de media pe țară, sunt înregistrate în municipii, în special în municipiul Chișinău.”
În același timp, au fost înregistrate mai multe incidente de agresiune asupra recenzorilor. Toate cazurile au fost raportate la organele de drept, a mai precizat Oleg Cara.
Oleg CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Sunt la momentul actual circa 2.500 de apeluri înregistrate. Majoritatea lor țin de asigurarea contactului cu recenzorul. Sunt persoane care sunt îngrijorate de faptul că încă recenzorul nu a ajuns la casele dumnealor. Mai sunt întrebări ce țin de presupusele abateri de la procedura de recenzare. În cazul acesta respondenții ne semnalează despre unele abateri sau vor să clarifice dacă într-adevăr procedura este corectă. Cu părere de rău, mai sunt situații de obstrucționare a activității de recenzare. Sunt cazuri de abuz verbal, dar și sunt cazuri, cu părere de rău, și fizică. În fiecare din asemenea cazuri apelăm la suportul organelor abilitate.”
Precizăm că, în acest an, în țara noastră are loc Recensământul Populației și Locuințelor. Acesta se desfășoară în perioada 8 aprilie -7 iulie. Cetățenii sunt obligați să participe și să prezinte datele IDNP-ului. În cazul în care aceștia vor refuza să răspundă la întrebările din chestionar, vor fi aplicate amenzi de până la 2.500 de lei.