Peste jumătate din satele Moldovei nu au acces la apă potabilă

Satele Delacău și Puhăceni sunt singurele din raionul Anenii Noi care nu au sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, chiar dacă se află pe malul Nistrului, transmite moldova.europalibera.org.

Localnicii consumă apă din fântânile publice, care nu corespunde normelor sanitare, sau din fântânile din gospodăriile lor, care sunt amplasate lângă canalizări sau toalete.

Ludmila Chemenceji, medic, Centrul de Sănătate Publică Căușeni: ,,Noi facem analize în fiecare an. Ce ține de apa anume din fântâni, în jur de 70% nu corespunde indicilor bacteriologici și 93% – indicilor chimici.”

Mulți săteni și-au săpat fântâni în curte, la adâncimi mici, de aproximativ 15-20 de metri.

,,Beau din asta din drum, că aceasta este apă potabilă, dar aceea este burcută.”

Reporter: Știți că calitatea apei din satul dumneavoastră nu este bună?

,,Știm, dar ce să facem? Mai luăm de la izvorul din pădure, se spune că de acolo are mai puțin calcar. A fost la noi apeduct, dar, de când s-au destrămat toata colhozurile, s-a stricat, deja nu este, dar promit să facă din nou, să restabilească cum a fost.”

A existat un proiect pentru construcția unui apeduct în sat, dar nu a fost realizat.

,,A trage un apeduct în localitate este foarte costisitor. Foarte! Proiectul am înțeles că a costat binișor și totul s-a stopat. Cineva a pornit proiectul, s-a investit în proiect, dar nu s-a continuat mai departe.”, declară Natalia Eșan, secretara primăriei Delacău.

Potrivit Biroului Național de Statistică, circa 51 la sută din satele Moldovei nu au acces la alimentarea cu apă potabilă din sistemul public.