Peste 65 de mii de locuințe au fost recenzate în primele patru zile de la începerea Recensământului Populației și Locuințelor

În primele patru zile de la începerea desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor au fost recenzate aproximativ 65 de mii de locuințe, iar peste 127 de mii de persoane au răspuns la întrebările din chestionar. Datele au fost prezentate de directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. De asemenea, potrivit lui, lucrările se desfășoară în modul stabilit, fără abateri.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Conform datelor provizorii, la finele zilei de ieri, 11 aprilie, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe. În total, de circa 127 de mii de persoane au fost completate chestionarele de recensământ. Vorbind despre derularea activităților. Țin să menționez că, în linii mari, lucrările se desfășoară în modul stabilit. Clar că, orice început presupune careva provocări, în special integrarea mai multor metode și tehnologii noi, inclusiv vorbim despre sistemul geografic informațional, care este utilizat la localizarea locuințelor.”

Directorul BNS, Oleg Cara, a comentat și reacțiile în mediul online a cetățenilor privind desfășurarea recensământului.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Procesul de elaborare a chestionarelor, discuțiile asupra acestora au fost lansate în decembrie 2022. Au fost sute de propuneri și comentarii asupra acestor chestionare. Unele din ele a fost posibil să ținem cont, altele nu a fost posibil. La elaborarea chestionarelor și la definitivare s-a ținut cont atât de prevederile legii 231 privind recensământul populației. S-a ținut cont de recomandările internaționale în domeniu. S-a ținut cont de chestionarele din 2004 și 2014.”

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat în data de 8 aprilie și se va desfășura timp de trei luni. Astfel, până pe 7 iulie, peste 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei.  Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat. Restul banilor sunt oferiți de Uniunea Europeană. Recensământul populației și locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani. Ultimul Recensământ a avut loc în 2014 și s-a desfășurat timp de două săptămâni. Participarea este obligatorie, iar persoanele care vor refuza să completeze chestionarele, riscă o amendă de până la 2500 de lei.