Peste 50 hectare de orz și grâu, nimicite de flăcări, la Anenii Noi

Peste 20 hectare de orz și 30 hectare de grâu au fost nimicite de flăcări în urma unui incendiu de vegetație. Conform IGSU, peste 20 hectare de orz și 30 hectare de grâu au fost nimicite de flăcări în urma unui incendiu de vegetație, care s-a răspândit asupra trei lanuri cu cereale în raionul Anenii Noi, în apropiere de satul Calfa. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat, în după amiaza zilei de 9 iulie la ora 13:47.

Potrivit datelor recepționate o suprafață extinsă de vegetație uscată a fost cuprinsă de flăcări, iar în urma condițiilor meteorologice, focul s-a răspândit cu repeziciune asupra terenurile agricole. Pentru lichidarea focarelor de ardere, la fața locului au ajuns 6 echipe de pompieri. Intervenția la lichidarea focarelor de ardere a durat circa 5 ore. Incendiul a fost lichidat către ora 18:46. Potrivit IGSU, în urma arderii focul a nimicit 26 ha de orz și 31 ha de grâu, dar și 11 hectare de vegetație uscată.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudicii materiale se stabilesc.

În acest context, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, special în perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă. În vederea prevenirii incendiilor de vegetați și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.

Mai mult, angajații sectorului agricol sunt rugați să nu alimenteze tehnica agricolă cu carburanți și lubrifianți pe teritoriul terenurilor agricole, iar fumatul este strict interzis.

De asemenea, în vederea prevenirii incendiilor de vegetație și a lanurilor cu cereale, salvatorii vin cu recomandări către maturi, care au în grijă copii, să-i monitorizeze strict, pentru a nu le permite jocul cu focul în spațiile deschise și în apropierea sectorului locativ.

Totodată IGSU continuă acțiunile de prevenire a incendiilor în perioada secerișului. Măsurile au loc în toate regiunile țării, având drept scop minimalizarea riscurilor și diminuarea cazurilor de incendii pe terenuri agricole.

În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.