Peste 300 de companii s-au reunit la cea de-a II-a ediție a Forumului Economic de la Chișinău

Aproximativ 300 de companii din Republica Moldova, România, Polonia și Italia și alte țări participă, în perioada 22-23 februarie, la cea de-a doua ediție a Forumului Economic de la Chișinău „Investiții, dezvoltare și integrare europeană”. Evenimentul este organizat sub auspiciile Familiei Regale a României. Potrivit organizatorilor, această platformă va oferi atât oportunități de dezvoltare pentru țara noastră, cât și atragerea investițiilor străine.

Principele Radu al României: „Sunt foarte recunoscător tuturor celor care sunteţi prezenţi în sală şi mai ales celor care au făcut prin viziunea şi entuziasmul lor posibil aproape din nimic – din pură pasiune sau patriotism, din credinţă că bunăstarea aduce stabilitate ţărilor noastre – ceea ce astăzi se întâmplă cu atât de multă energie şi cu atât de mult entuziasm. De asemenea, mulţumesc investitorilor din ţările UE care ne stau alături, în afară de România, Polonia, Italia, Germania. Sper ca numărul lor să crească în anii viitori.”

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că investițiile, economia puternică și durabilă contează foarte mult și are un rol foarte important în procesul dezvoltare a țării noastre.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Primul investitor care a făcut un lucru, cred eu, istoric și nu doar anul trecut, a fost statul român care a investit în domenii strategice, cum ar fi sectorul energetic. Și acest semnal trebuie să fie înțeles și urmat de investitorii privați. Mă adresez către investitori, în special cei români. Veniți să investiți în Republica Moldova, avem aceeași limbă, aceleași valori, aceleași obiective.”

Prim-ministrul Dorin Recean susține că în ultimul an Republica Moldova a reușit să debirocratizeze economia pentru ca antreprenorilor să le fie mai ușor să investească.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Suntem tot mai aproape să integrăm piețele de capital de la Chișinău și București. Apropo, am construit și un pod peste Prut. Am făcut mai multe investiții în infrastructură, astfel încât să avem o mobilitate mai bună pentru business și pentru oamenii care să lucreze pentru business. Avem un mediu antreprenorial mult mai deschis și mai pregătit pentru noile oportunități. De aici încolo vom continua acest trend pentru a crea oportunități în energetică, în infrastructură, în electronică.”

La rândul său,guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, spune că există toate premisele ca în Republica Moldova să vină investiții serioase.

ANCA DRAGU, guvernatorul Băncii Naționale al Moldovei:  „Sectorul bancar din Republica Moldova este unul solid, sigur, care a trecut prin momente de restructurare. În prezent, 93% din capitalul bancar este deținut de proprietari din Uniunea Europeană, ceea ce face ca regulile de guvernanță să fie unele clare, ferme. Este ceea de ce Republica Moldova avea nevoie”

Forumul Economic de la Chișinău se desfășoară în perioada 22-23 februarie. Conform agendei, participanții vor discuta despre dezvoltarea parteneriatelor dintre mediul antreprenorial, în contextul economic actual și rolul educației superioare în stimularea inovației și dezvoltării tehnologice. În cea de-a doua zi, lucrările forumului vor continua cu dezbateri pe subiecte ce țin de soluții pentru orașe inteligente, tendințe în domeniul tehnologiei informației și strategii pentru promovarea industriei agroalimentare.