Peste 282 de milioane de persoane din 59 de țări și teritorii au suferit de insecuritate alimentară acută, în 2023
Peste 282 de milioane de persoane din 59 de țări și teritorii au suferit de insecuritate alimentară acută în 2023, potrivit Raportului global privind criza alimentară 2024. Aceste cifre reprezintă o creștere de 24 de milioane de persoane în comparație cu anul precedent. Conflictele, fenomenele meteorologice extreme și șocurile economice sunt principalele cauze care stau la baza foametei acute la nivel mondial.
REIN PAULSEN, director al Biroului pentru situații de urgență și reziliență, FAO: „Mai mult de 80 la sută dintre persoanele care au nevoie de asistență umanitară, care trăiesc în situații de insecuritate alimentară acută, sunt legate de agricultură, trăiesc în zonele rurale și, cu toate acestea, doar 4 la sută din finanțarea care merge către activitățile de securitate alimentară, în contextul crizei alimentare, doar 4 la sută merge către agricultură. Așadar, acest lucru ne spune că trebuie să avem niște schimbări și schimbări destul de semnificative în acest domeniu.”
Cele cinci țări cu cel mai mare număr de persoane care se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută sunt Republica Democratică Congo, Nigeria, Sudan, Afganistan și Etiopia, în timp ce Palestina, Sudanul de Sud, Yemen, Republica Arabă Siriană și Haiti au cea mai mare pondere a populației analizate care se confruntă cu niveluri ridicate de foamete, potrivit raportului.
REIN PAULSEN, director al Biroului pentru situații de urgență și reziliență, FAO: „Cel mai important factor de insecuritate alimentară acută este conflictul și violența. Acesta a fost principalul factor determinant în 20 din cele 59 de țări studiate în raport și a reprezentat, în termeni absoluți, principalul factor determinant pentru cel mai mare număr de persoane aflate în insecuritate alimentară acută. Cel de-al doilea factor se referă apoi la fenomenele meteorologice extreme.”
Paulsen a comentat în mod special situația din Sudan, care reprezintă una dintre cele mai grave crize de foamete din lume, cu 18 milioane de persoane care se confruntă cu o insecuritate alimentară acută.