Peste 180 de cetățeni ai satului Slobozia din raionul Stefan-Vodă au primit tuberculi de cartofi

Peste 180 de cetățeni ai satului Slobozia din raionul Stefan-Vodă s-au adunat în centrul localității pentru a beneficia de tuberculi pentru cartofi. Înarmați cu saci și transport oamenii au ridicat câte 50 de kilograme de tuberculi numai buni de pus în pământ. Se întâmplă după ce Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica, în colaborare cu mai mulți parteneri, au inițiat o nouă etapă de asistență agricolă de urgență pentru fermierii mici și gospodăriile rurale vulnerabile care se confruntă cu efectele secetei din 2022 și ale crizei din regiune, transmite Studio-L

 „Nu este pentru prima dată. Anterior au fost repartizate și furaje pentru deținătorii de animale. La moment o să avem repartizarea cartofilor ca material săditor persoanelor vulnerabile, dar și persoanelor care vor să muncească. Primesc câte 50 de kilograme, ceea ce prevede cam doi saci.”

Sătenii afirmă că timpul este tocmai potrivit pentru plantare și că ajutorul oferit este mai mult decât binevenit. Satul Slobozia din raionul Ștefan-Vodă are cei mai mulți beneficiari, din totalul de 19 localități ale raionului.

„Sigur că-i bine. Un ajutor pentru familie, pentru copii. Mulțumim frumos care au grijă și fac așa cadouri.”

„Un mic ajutor de semințe de cartofi ni s-a dat la bătrâni, la oameni cu nevoi speciale, familii vulnerabile. Avem și sădite, dar cred că și pe acestea o să le sădim că sunt cartofi de semințe.”

„Noi suntem la pensie și avem un invalid de gradul II și ne-au dat. Au dat la mai multă lume din Slobozia. Nu doar nouă ne-au dat. Iată, vedeți că sunt mulți aici.”

185 de săteni beneficiază de acest ajutor. Este vorba de familii social vulnerabile, cu mulți copii și cei care au avut de suferit in urma secetei din 2022. Șefa direcției agricultură si alimentație a raionului Stefan Voda Diana Rusu afirma că ajutorul de urgență din partea Fao vine să sprijine securitatea alimentară și nutrițională a gospodăriilor agricole extrem de vulnerabile afectate de conflictul din Ucraina și de secetă.

DIANA RUSU, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, raionul Ștefan-Vodă: „Proiectul cu repartizarea cartofilor a avut loc în 19 localități și în decurs de patru zile am reușit să repartizăm în toate localitățile. Condițiile au fost – persoanele să aibă număr cadastral, să fie potențiali de irigare, familii vulnerabile cu trei și mai mulți copii, familii cu persoane cu nevoi speciale și bătrânii pensionari încă apți de muncă și pot să lucreze singuri terenul de lângă casă.”

Ajutorul va ajunge la aproape 8.000 de gospodării vor primi fiecare câte 50 kg de tuberculi de cartofi pentru sămânță, suficienți pentru a acoperi o suprafață de 200 de metri pătrați.  De la inițierea Planului de Răspuns de Urgență al FAO, în 2023, a fost oferită asistență substanțială comunităților rurale din Republica Moldova, și anume familiilor și fermierilor care se confruntă cu dificultăți economice și efectele adverse ale schimbărilor climatice.