Peste 110 specii horticole, afectate de ploșnița marmorată

Peste 110 specii horticole sunt afectate de ploșnița marmorată. Originară din Asia, aceasta provoacă daune importante în pomicultură, legumicultură, cultura plantelor ornamentale și culturile agricole. Ploșnițele au obiceiul să ierneze în construcţii umane, acesta fiind motivul pentru care locuitorii se trezesc cu „musafiri nepoftiţi” în case, înainte de sosirea sezonului rece, informează Revista-Ferma.ro.

Insecta a fost semnalată în Europa pentru prima dată în anul 2004, în Elveţia, la Zurich. De atunci, ploşniţele invazive s-au răspândit aproape pe tot continentul, fiind atestate în anul 2011 în Grecia, în anul 2013 în Franţa şi în nordul Italiei, în anul 2015 în Serbia, iar în anul 2016 în Spania.

Posibilitățile sale de combatere ar fi limitate. În urma cercetărilor efectuate în Europa s-a ajuns la concluzia îngrijorătoare că paraziţii şi prădătorii atacă acest dăunător într-o proporţie foarte scăzută, practic neavând duşmani naturali în noile areale în care şi-a făcut apariţia.

Potrivit sursei, în locuințe și alte dependințe este recomandată împiedicarea pătrunderii pe cale mecanică. În acest sens, pot fi utilizate plase de țânțari la ferestre ce se închid etanș. Crăpăturile prezente pe sau în locuințe vor fi astupate cu silicon sau etanșant acrilic. Unele insecticide, precum piretroizii de sinteză, combat și ploșnițele, însă doar pentru o scurtă durată, de 3-7 zile.