Pesta porcină africană afectează de mai mulți ani fermierii și animalele din țară
Pesta porcină africană afectează de mai mulți ani fermierii și animalele din Republica Moldova. În acest an au fost eradicate 7 focare ale bolii care au cauzat sacrificarea a 975 de porci domestici și 6 mistreți sălbatici. Vitalie Cărăuș, șef adjunct al Direcției sănătate și bunăstarea animalelor ANSA a vorbit despre pagubele provocate de virus în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” a postului nostru de televiziune.
Fauna sălbatică reprezintă un transmițător activ și periculos al bolii din țările vecine. Totuși, nu este exclus că boala poate fi răspândită și de către oameni prin intermediul produselor alimentare sau ustensilelor și furajelor. Astfel, trebuie respectate cu strictețe câteva reguli de prevenire.
Vitalie Cărăuș, șef adjunct al Direcției sănătate și bunăstarea animalelor ANSA: „Împrejmuirea lor, filtrele sanitare, dezinfecțiile periodice. Omul este un factor care transmite această boală. Hrana pentru oamenii care lucrează la această fermă nu trebuie să fie adusă din altă localitate sau din sat. Deținătorul acestei ferme trebuie să aibă grijă de personal ca să fie hrănit acolo la fermă, să nu aducă produse. În fermele sau complexele mari de porci, nu se utilizează carnea de porc.”
În cazul depistării unui focar de pestă porcina africană, se întreprind măsuri extreme într-o zonă de protecție de 3 km, iar pe o rază de 10 km veterinarii supraveghează starea animalelor. Crescătorii a căror porci au fost nimiciți, primesc compensații conform valorii pe piață a acestora. Totuși, dacă porcii nu sunt înregistrați în baza de date conform legislației în vigoare, compensații nu pot fi oferite.