Persoanele în etate sunt nevoite să se descurce pe cont propriu
Vor să lucreze, dar au puține oportunități de angajare în câmpul muncii. Vorbim despre persoanele în etate din Republica Moldova care sunt nevoite să se descurce pe cont propriu, lucru confirmat și de Biroul Național de Statistică, care arată că numărul vârstnicilor activi din punct de vedere economic constituie doar 9% din totalul populației active, relatează NordNews.
Totuși, oamenii în vârstă nu-și pierd speranța, iar grație organizației HelpAge, care promovează o îmbătrânire activă și sănătoasă, prin inițiative de finanțare, instruire și ghidare, aceștia se implică în activități generatoare de venit și devin astfel mai independenți financiar.
Acum trei ani, din cauza secetei, Natalia Hîncu din satul Țareuca, raionul Rezina, a pierdut 47 de familii de albine din cele 60 pe care le avea în mica sa prisacă din preajma casei.
Natalia Hîncu, locuitoare s. Țareuca, r. Rezina: „În 2020 am rămas cu 13 stupi de albine și pentru mine a fost un stres foarte mare. Mi-a fost tare dureros pentru că ele erau pentru familia noastră și o sursă de venit.”
În ajutorul femeii au venit voluntarii din cadrul Asociației Obștești „Andromeda”, care au ghidat-o să aplice la proiectul „Servicii mai incluzive de asistență și protecție a vârstnicilor din Moldova aflați la risc sau afectați de violență”, implementat de HelpAge International cu suportul financiar al Republicii Federale Germania (BMZ). Împreună cu alți vârstnici din sat, femeia a participat la un șir de instruiri privind oportunitățile de dezvoltarea a unui plan de mini afacere, promovarea produselor și participarea la diferite târguri.
Grație proiectului, Natalia Hîncu a beneficiat și de un suport financiar în valoare de 10 500 de lei, din care și-a cumpărat șapte familii de albine și stupi. Mai mult, participând la evenimente de promovare a activității, târguri și expoziții, aceasta a făcut cunoștință cu alți apicultori și a aflat despre noi oportunități de vânzare a produselor sale.
Natalia Hîncu, locuitoare s. Țareuca, r. Rezina: „De la specialiști am învățat cum să tratăm bolile la albini. Ne-au învățat cum să scoatem polenul și cum să-l uscăm ca să nu-și piardă proprietățile. În cadrul proiectului au mai fost oameni în etate cu care am stat de vorbă. O doamnă de la Rezina m-a învățat multe, am aflat de la ea cum tratează albinele de păduchi. Am aplicat în acest an și mi-a reușit. Din molia de albini mi-a spus cum se face un leac, îl vând, lumea îl cumpără foarte bine și e un venit pentru noi.”
Alexandra Socol, administratoarea AO „Andromeda”, c. Țareuca: „Colaborarea și implementarea acestor proiecte oferă oportunități persoanelor în etate să fie mai implicate în viața socială și culturală, să aibă un surplus de venit la pensia care este foarte mică în comparație cu statele din Uniunea Europeană. Beneficiază de instruiri, mini-granturi.”
Viața Nataliei Hîncu s-a schimbat semnificativ. Acum produce o cantitate mai mare de produse apicole, și are mai mulți cumpărători , iar asta înseamnă un buget suplimentar pentru ea și familie. Femeia îi îndeamnă și pe alți vârstnici să fie activi și să se implice în astfel de activități, să dezvolte activități care le-ar putea aduce venit adițional la pensie.
Natalia Hîncu, locuitoare s. Țareuca, r. Rezina: „La vecini, la rude. Sunt oameni care deja știu că am albini și vin și o cumpără chiar de acasă, dar vând și la piață. E foarte bun proiectul, e un venit foarte mare pentru noi, pensionarii. De la aceste șapte roiuri am obținut multă miere, dar am făcut și un stup din ele.”
Alexandra Socol, administratoarea AO „Andromeda”, c. Țareuca: „Natalia Hîncu este o istorie de succes. A devenit chiar și voluntară pentru a ajuta alte persoane în etate din localitate, pentru a beneficia de instruiri și a se simți împlinită. E un exemplu pentru ca Guvernul și conducerea țării noastră să ia în calcul că nu doar statele sau guvernele să ne ajute în a susține persoanele în etate, dar să se facă politici la nivel național, dar și programe, pentru ca persoanele în etate să poată să se încadreze în niște activități ce le-ar genera venituri.”
Proiectul „Servicii mai incluzive de asistență și protecție a vârstnicilor din Moldova aflați la risc sau afectați de violență”, este încă în derulare. În acest proiect, 34 femei în etate din 10 comunități au fost susținute să dezvolte activități generatoare de venit în diferite domenii.