Pericol pentru agricultură: Solurile din Moldova, tot mai uscate. Experții avertizează asupra secetei din 2025

Agricultura Republicii Moldova se confruntă cu un nou risc major: reducerea semnificativă a umidității în sol. Potrivit experților prezenți la emisiunea „Consens Național” de la Rlive, lipsa apei în sol ar putea afecta grav productivitatea culturilor agricole în acest an, transmite IPN.

Sergiu Dobrojan, expert în domeniul mediului și șef al Oficiului Inovare și Transfer Tehnologic de la USM, a declarat că tendințele sunt alarmante.

Sursele oficiale arată o reducere a umidității în sol. Acest lucru este destul de alarmant pentru agricultură, în special pentru cultivatorii de plante. Dacă vom avea asemenea tendințe și pe viitor, există premise de a constata că vom avea pierderi considerabile a recoltei viitoare, a declarat el.

Potrivit datelor, Moldova ar putea înregistra aproximativ 80 de zile cu temperaturi ridicate și fără precipitații în perioada de vară.

La rândul său, Iurie Ușurelu, reprezentant al Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, a menționat că umiditatea solului este în continuă scădere de la an la an. El a precizat că, față de anii ’60-’70, temperatura medie a crescut cu 1,5 grade, ceea ce afectează culturile, în special pe cele de grupa a doua și cele multianuale.

Specialiștii atrag atenția că perioada critică de secetă este așteptată între 10 și 20 iunie și va dura până la 80 de zile fără precipitații. În acest context, fermierii sunt îndemnați să aplice măsuri de conservare a apei și să opteze pentru soiuri de plante rezistente la secetă, adaptate noilor condiții climatice.

Citiți mai mult:

Ministrul Agriculturii al României: „Țara noastră va deveni un “El Dorado” al Europei”

Guvernul oferă gratuit 1 milion de cărți de identitate de model europeanLivadă de prun îngrijită ca la carte: munca din primăvară aduce roade toamna

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.