Pericol major pentru solurile Europei: Rezerva de carbon se diminuează rapid!

Un studiu recent realizat de Centrul Comun de Cercetare avertizează că aproximativ 83 de milioane de hectare de teren agricol din Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt expuse unui risc ridicat de pierdere a carbonului organic din stratul superior al solului. Această situație reprezintă o amenințare serioasă pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice și ar putea afecta pe termen lung securitatea alimentară a regiunii. Carbonul organic este esențial pentru menținerea calității solurilor și pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Zonele cele mai vulnerabile la această pierdere se află în regiunile cu climă rece și umedă și acoperă între 23 la sută și 44 la sută din suprafața totală a terenurilor agricole din UE și Regatul Unit. Totuși, există și între 26 și 50 de milioane de hectare de teren care nu sunt în pericol imediat, ba chiar au potențialul de a stoca o cantitate suplimentară de carbon organic. Aceste soluri au încă capacitatea de a absorbi carbon, fiind departe de punctul de saturație, ceea ce oferă o oportunitate importantă pentru gestionarea durabilă a carbonului în sol.

Pentru a proteja și valorifica acest potențial, studiul recomandă implementarea unor practici agricole sustenabile, cum ar fi culturile de acoperire, rotația diversificată a culturilor, reducerea lucrărilor solului, cultivarea plantelor cu rădăcini adânci, creșterea aportului de amendamente organice. Aceste măsuri pot contribui la menținerea și creșterea stocurilor de carbon organic, sporind astfel reziliența solurilor în fața schimbărilor climatice și susținând productivitatea agricolă pe termen lung.

 

Citiți mai mult:

AIPA autorizează plăți de peste 58 milioane lei pentru agricultori

ANSA marchează Ziua Mondială a Albinei și îndeamnă la acțiuni pentru protejarea polenizatorilor

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.