Pentru unii – vechituri, pentru alții – o afacere de suflet

Andrei Lipceanu, din satul Ustia, raionul Dubăsari, este, de profesie, lemnar. După mulți ani trăiți peste hotare, a revenit acasă și muncește în domeniul construcțiilor. Însă marea lui pasiune a fost și rămâne prelucrarea lemnului. De trei ani, bărbatul restaurează și apoi vinde lucrări originale.

 

Reporter: „De unde a venit pasiunea pentru a restaura?

 Andrei Lipceanu, lemnar: Am avut multe lucruri de la buneii mei. Am început să restaurez de vreo 3 ani, totul s-a început de la câte un urcior pus prin ogradă. Pandemia mi-a oferit mai mult timp liber și am început să fac tot mai mult și mai mult.”

Grădina sa este ca un spațiu de expoziție.

„Primul lucru pe care l-am restaurat sunt roțile de căruță. La început, am vrut pentru mine, iar după, ulcioarele. Aici nu sunt toate, dar colecția numără vreo 500 de piese.”  susține Andrei.

Ca să aduni lucruri vechi, trebuie să celtui. Din banii pe care îi câștigă realizând obiectele restaurate, cumpără altele, care necesită reparație.

„Până acum nu vindeam nimic, acum e mai greu din partea financiară și am început să le vând din ele. Prețul își merită munca, este foarte mult de muncit pentru ele.”

Despre priceperea lui se știe în toată țara. Când au ceva de restaurat, oamenii știu cui să se adreseze.

„Prima căruță restaurată a fost în satul Negureni. Acolo acum se deschide un muzeu mare, la fel și o bază de odihnă. Prima căruță acolo am restaurat-o, aceasta este a doua pe care am făcut-o.”

 

   

În atelierul său, orice bucată de lemn, mai devreme sau mai târziu, își găsește utilitatea.

Andrei Lipceanu, lemnar: „Acum în lucru am roți vechi pentru restaurare sunt care le fac ca noi pentru lustre. Deja care și cum le găsesc, unele sunt pe bucăți, unele întregi, lemnul îl am îndoiat din timp, după îl închegăm. A mai rămas la această roată de pus penele și de înclinat, asamblat și vopsit. Sunt rezistente la apă.”

După restaurare, lucrările sunt aranjate într-un depozit.

„Am o cameră unde păstrez toate lucrările pe care le fac din lemn. Sunt făcute toate manual, într-un stil vechi – ceasuri, lustre, oglindă.”

Orice lucru vechi poate căpăta o viață nouă, dacă nimerește pe mâna cui trebuie.