Municipiul Chișinău poate fi mult mai curat și mai ecologic, dar asta depinde și de fiecare locuitor. Administrația întreprinderii Regia Autosalubritate au arătat jurnaliștilor cum stau lucrurile, în realitate, în oraș.
Alexandru Bajura, vicedirector exploatare, Î.M. Regia Autosalubritate: „Al doilea container care stă în fața noastră a fost sustras din fereastra cu deșeuri selective, ceea ce deja trebuia să fie adus din apartamente de către locatari deșeurile selectate în două pungi. Se are în vedere: carton, plastic, metal sau sticlă trebuia să fie în containerul dat. Cu părere de rău, ceea ce vrem noi să fie, nu are loc, pentru că avem o amestecătură de toate felurile.”
Și pe strada Sucevița, oamenii încearcă sa recicleze gunoiul. Unora le reușește, altora, mai puțin și doar atunci când vor.
„ –Cum reușiți? Este complicat? –Nu. Nu cred că este complicat. Omul trebuie doar să se vrea. Este un lucru foarte simplu de-a pune separat hârtia de gunoiul menajer. Iar acesta este cel mai mic lucru pe care omul îl poate face omul pentru natură.”
–Dacă e mărunțiș – da, dacă e ceva mai mășcat, atunci îl selectez. –De ce nu respectați aceste reguli? – Nu reușești. N-ai timp. Dacă e ceva mai măcaș, atunci îl arunc acolo.”
La Stația de Transportare a deșeurilor, unde conținutul reciclat nu diferită prea tare de cel obișnuit, întreg procesul este compromis, a menționat Alexandru Bajura.
Alexandru Bajura, vicedirector exploatare Î.M. Regia Autosalubritate: „Procentajul este în jur de 10 – 15%, adică se selectează în oraș și deja aici este adus și se mai face o preselecție, deoarece petul vine împreună cartonul, sticla vine numai aparte, care, ulterior, se selectează, la fel, aparte și mai apoi este transportată la întreprinderile de prelucrare a sticlei.”
Am putea avea o Capitală mult mai curată, dar careva pași concreți în acest sens nu pot fi întreprinși fără majorarea tarifului, a declarat directorul interimar al Întreprinderii Muncipale.
Igor Gîrlea, director interimar Î.M. Regia Autosalubritate: „Pentru trimestrul unu avem discrepanță dintre cheltuieli și venituri de aproximativ trei milioane de lei. Noi am calcutat, reieșind din cheluielile actuale, din martie 2022, persoana fizică ar trebuie să achite, în baza tarifelor pe care noi le-am propus Consiliului Municipal, 26,25 lei per lună – la bloc, respectiv aproximativ 48 de lei – la casă particulară și 200 de lei fără TVA – persoanele juridice pentru m3.”
În prezent, Î.M. Regia Autosalubritate are 52 de mașini funcționale, însă 75% dintre acestea au deja termenul de exploatare depășit. Toate aceste unități speciale, anul trecut, au adunat din oraș peste 1,7 milioane de metri cubi de gunoi.