Pensiunile turistice, o afacere profitabilă în Republica Moldova

Deși are un potențial de creștere de cel puțin 50% față de ceea ce este acum, ramura turismului în Republica Moldova este slab dezvoltată. În prezent, în acest domeniu activează nici măcar 1% din populație, declară expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Totuși, în primul trimestru al anului curent, a fost stabilit un nou record al numărului de vizite în pensiuni – 7 000 de persoane, iar în trimestrul al doilea – de 8,8 00 persoane, incomparabil cu oricare alt trimestru din istoria Republicii Moldova. Asta înseamnă că, domeniul turismului rural își revine după pandemie:

„„Aceasta este unica ramură care repede s-a recuperat. Acum am ajuns la 29 000 de turiști în valoare anuală, cazați în pensiunile noastre. Până la sfârșitul anului, dacă lucrurile merg tot așa, ne vom apropia de 40 000, sau dublu față de ceea ce a fost până la pandemie.”.  Prin urmare, afirmă Ioniță, acest domeniu este unul cu potențial.

Cel mai mult se odihnesc în pensiuni moldovenii. În trimestrul I din 2022, numărul acestora a fost de 4,8 00 de persoane, iar în trimestrul II – 6,8 00 de persoane. În ultimele 12 luni, numărul celor care au vizitat pensiunile a fost de 22,8 00 de persoane. Dacă în mod normal cetățenii noștri constituie doar 10% din toți turiștii care vizitează pensiunile, în timpul pandemiei aceștia au reprezentat 20%.

Un alt record ține de numărul locurilor de cazare în pensiunile rurale, care a crescut cu peste 20%. Astfel, pensiunile dețin în prezent 5% din numărul total de locuri în ramura turismului. Totodată, în perioada pandemică pensiunile au ajuns să dețină până la 20% din cota de piață. În perioada pandemiei, pensiunile au fost unicele care au reușit să funcționeze, cu excepția primului trimestru de pandemie. „Pandemia a schimbat comportamentul cetățenilor moldoveni. Mulți nu au putut pleca peste hotare, s-au odihnit în Republica Moldova, iar mulți deja privesc pensiunile ca o formă de odihnă, inclusiv în zilele de odihnă”, a menționat analistul economic.

În 2022 vom avea un record și în ceea ce privește turiștii străini prezenți în pensiunile rurale. De la începutul anului, au vizitat pensiunile moldovenești 6300 de turiști de peste hotare. Iar până la sfârșitul anului numărul acestora ar putea ajunge la cel puțin 7500-8000 de persoane.

Potrivit expertului, autoritățile trebuie să ajute pensiunile privind crearea brandului și a numelui ca loc de destinație, după exemplul României, care a creat managementul destinațiilor, astfel ca turiștii să înțeleagă locațiile. „Noi trebuie să încurajăm odihna în aceste regiuni, deoarece gradul lor de utilizare este unul foarte jos. 11,4% dintre paturi au fost utilizate pe parcursul anului 2017, iar pensiunile se consideră rentabile dacă gradul lor de ocupare este de 40%.Media pentru ultimele 12 luni este de 12,2%”.