Pensiunile, salvarea turismului moldovenesc

În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de vizitatori străini care au venit în țara noastră – cu aproape 13 mii mai puțini decât în 2019. Potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță, în anul 1992 potențialul Republicii Moldova era de circa 300 de mii de turiști din afara țării.

După destrămarea URSS-ului, numărul călătorilor străini a scăzut până la 26 de mii și în toți acești 30 de ani, Republica Moldova a avut anual în jur de 20 de mii de oameni, care au venit în mod organizat.

Însă, spune analistul, la acești 20 de mii se mai adaugă încă aproximativ 130 de mii, care nu vin organizat, dar își planifică vacanță de sine stătător.

„Există o tendință în întreaga lume și agențiile de turism încearcă să răspundă acestor provocări. Dacă în multe țări acest proces a început, la noi de vreo 30 de ani este într-o formă moartă. De 30 de ani, cam 85% dintre turiștii care vin în Moldova vin neorganizat și undeva 15% organizat”, a spus economistul.

De asemenea, Ioniță menționează că din țările de unde veneau anual câte două – trei mii de persoane, în anul pandemic 2020 acest număr s-a redus semnificativ, cu excepția României.

Unica formă de agrement prin care noi putem să atragem pe cineva ca să viziteze Republica Moldova sunt pensiunile. În 2020, pensiunile au supraviețuit datorită faptului că cetățenii noștri s-au odihnit acasă.