Pe lângă toate, un nou val de COVID ne mai lipsește

Deși înregistrăm o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, deocamdată, nu există premise pentru a introduce restricții. O spune ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care afirmă că valul de infectări înregistrat în mai multe state europene a ajuns în Moldova, iar vaccinarea rămâne metoda eficientă de protecție împotriva virusului. Nemerenco spune că, odată cu reducerea numărului de infectări, a scăzut considerabil numărul doritorilor de a se vaccina, iar în contextul reapariției virusului, imunizarea rămâne o prioritate.

Potrivit ministrului Sănătății, în perioada 20-26 iunie s-a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19 cu 85%, fiind confirmate 465 de cazuri. De asemenea, au fost înregistrate și patru cazuri de deces. Ala Nemerenco spune că este anticipat un nou val al pandemiei, care a atins deja cifre alarmate în Europa și care ajunge și în Moldova.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății: „Noi avem o creștere a numărului de cazuri mai întârziată față de statele europene. Acum, la noi ajunge ecoul valului din Europa, când la ei a început să scadă. Pandemia a influențat rata de vaccinare. Avem o acoperire de sub 80%, ceea ce ar însemna că am putea avea explozii de rujeolă sau alte infecții specifice copiilor. Și asta ar fi foarte grav, în contextul în care riscul pandemiei încă mai persistă”.

Șefa de la Sănătate spune că Agenția Națională pentru Sănătate Publică dispune de vaccinuri sigure și eficiente anti-COVID-19, însă dorința cetățenilor de a se vaccina a scăzut. Reticența la vaccin se manifestă nu doar în cazul COVID-19, ci și a altor maladii, spune Ala Nemerenco.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății: „Numărul de cazuri pe care îl avem încă nu ne determină să introducem nicio restricție, dar rămâne recomandarea de a păstra distanța, de ne spăla pe mâini, de a purta masca de protecție în spații închise aglomerate, de a dezinfecta suprafețele”.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare, acoperirea vaccinală cu prima doză este de 32%, iar cu schema completă – 31,15%.