Pe lângă pensie și o mică afacere în agricultură

Populația Republicii Moldova îmbătrânește accelerat, iar securitatea veniturilor în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani este o problemă care nu se prea discută în societate. Potrivit statisticilor, vârstnicii au mai puține oportunități de angajare, mai ales femeile de la sate.

Este și cazul Lidiei Tcaci din Cinișeuți, raionul Rezina, care a muncit mult, dar a ajuns să ridice o pensie lunară de doar 2400 de lei, prea puțin pentru a face față cheltuielilor lunare, relatează NordNews.

Lidia Tcaci, locuitoare s. Cinișeuți, r. Rezina: „A fost sărăcie, a fost greu. Erau neajunsuri. Te duceai și cumpărai la piață, nu-ți ajungeau niciodată bani. Asta a fost greu. Știți cum e, dacă n-ai bani, acolo la piață nu dă nimeni pe datorie.”

Din dorința de a consuma produse benefice pentru sănătate, dar și pentru a putea aduna careva economii, Lidia Tcaci a început să cultive legume în câmp deschis, dar din cauza condițiilor meteo nefavorabile, adesea, o mare parte din roadă o pierdea.

Lidia Tcaci, locuitoare s. Cinișeuți, r. Rezina: „Așa de mare și bogată era roada, dar dădea o ploaie și se înnegrea toată. Te durea sufletul când te uitai, te temeai să mănânci din acea roșie care era mășcată, frumoasă, dar pe jumătate neagră. Aveam o dorință mare, să am o seră, dar nu aveam posibilitatea, eram numai cu gândul și cu dorința.”

Grație organizației HelpAge International, care promovează îmbătrânirea activă și sănătoasă, inclusiv prin inițiative de finanțare, instruire și ghidare a persoanelor în etate, Lidia Tcaci a reușit să facă o schimbare.

Prin intermediul proiectului „Servicii mai incluzive de asistență și protecție a vârstnicilor din Moldova aflați la risc sau afectați de violență”, susținut financiar de Republica Federală Germania (BMZ), femeia și-a dezvoltat o mică afacere – o seră unde cultivă roșii, care îi aduce un venit adițional la pensie.

Lidia Tcaci, locuitoare s. Cinișeuți, r. Rezina:„Împreună cu voluntarii am aplicat la acest proiect, unde din 10 vârstnici am fost selectată. Organizația HelpAge m-a ajutat cu 10 mii de lei din care am procurat o seră și am procurat răsada. Nu-mi vine a crede că asta e productivitatea muncii mele. Eu nu am avut experiență în așa ceva. Am un entuziasm, parcă nu pot să nu fac. Dacă am pornit, trebuie să o duc până la capăt.”

Împreună cu alți vârstnici din sat, ghidați de Asociația Obștească „Speranța”, Lidia Tcaci a participat la mai multe instruiri și consultații individuale, oferite de diverși specialiști, grație cărora a putut să își seteze prioritățile în dezvoltarea activității de creștere a legumelor în sere, să își planifice corect suportul financiar obținut și să beneficieze de consultații acasă la ea – pentru diferite situații cu care s-a întâlnit în cultivarea roșiilor.

Ana Maznic, administratoarea AO „Speranța”, s. Cinișeuți: „Am desfășurat în localitate mai multe activități, unde am implicat peste o sută de vârstnici în activități sociale, culturale. Am încurajat vârstnicii de a dezvolta și mici afaceri. Beneficiarii din cadrul proiectului au posibilitatea să fie instruiți de diferiți specialiști, să fie ghidați, unde primesc o consultație gratuită, specializată și foarte benefică pentru ei.”

Lidia Tcaci a devenit mai încrezătoare în ziua de mâine. Femeia îi îndeamnă și pe alți vârstnici să-și dezvolte activități care le-ar putea aduce un ban în plus, dar și promovarea unui stil de viață mai sănătos.

Lidia Tcaci, locuitoare s. Cinișeuți, r. Rezina: „Voi pregăti conserve pentru iarnă. Am să vând puțin localnicilor, vecinilor, la piață, ca să-mi fie mai ușor mie. Care au posibilitate, putere și sănătate, să se implice în așa proiecte, deoarece este un mare ajutor pentru bugetul familiei.”

Ana Maznic, administratoarea AO „Speranța”, s. Cinișeuți:  „Din păcate, populația R. Moldova este în proces de îmbătrânire. Astfel de suport și implementarea acestor proiecte pentru vârstnici este foarte importantă pentru că implicarea lor socială contează, experiența lor de viață contează.”

În cadrul proiectului, „Servicii mai incluzive de asistență și protecție a vârstnicilor din Moldova aflați la risc sau afectați de violență, 34 femei în etate din zece comunități din Republica Moldova au fost susținute să dezvolte un șir de activități generatoare de venit în diferite domenii.