Pe cât de frumoși și gustoși pe atât de greu de crescut

Pavel Terentiv din satul Coșnița produce cu o deosebită dragoste castraveți, iar istoria lor de succes a fost descoperită de echipa klumea.org .

Producătorul dezvoltă afacerea cu legume pe care a moștenit-o de la părinții săi, care, la rândul lor, tot creșteau rodnicioc. Odată ce a preluat afacerea, fermierul a modernizat plantația cu cei 5000 de euro pe care îi câștigase la nuntă, dar banii erau puțini pentru planurile mari pe care le avea.

˝Toți prietenii mei sunt plecați peste hotare, doar eu din gașca noastră am rămas acasă. Aflând despre planurile mele mărețe și cunoscând dragostea mea pentru pământ, aceștia au pus mână de la mână și mi-au împrumutat încă 10 000 de euro.˝

Cu acești bani, Pavel a dat jos serile mici și împreună cu tatăl său au construit alte sere, mai mari și mai moderne. Datorită înălțimii lor de 7 metri, în seră se formează o microclimă favorabilă, ceea ce îi permite lui Pavel să crească castraveți până în luna noiembrie.

˝Noi plantăm castraveții în 2 cicluri. Primul este în aprilie și-i culegem în iulie, apoi îi scoatem și-i plantăm din nou, iar roada o putem strânge până toamna târziu.˝

Totuși, pe cât de frumoși și gustoși sunt acești castraveți, pe atât sunt și greu de crescut. Secretul lor este polenizarea. De aceea, Pavel a pus stupi cu albine lângă sere, dar acestea polenizează plantele doar când e vremea frumoasă, iar dacă aceasta este ploioasă, atunci agricultorul riscă să-și piardă roadă.

˝Ca să avem parte de polenizare naturală și în vreme urâtă, cumpăr un soi de bondari aduși tocmai din Olanda, ca să facă acest lucru. Aceștia pot face polenizarea de la 5 grade.˝

Datorită bondarilor din Olanda și a plantării ciclice, Pavel reușește să țină dăunătorii departe de plante. Pentru combaterea insectelor utilizează benzi adezive ecologice, acest lucru le permite să evite și atacul dăunătorilor în perioadele când temperaturile favorizează dezvoltarea acestora. Din îngrășăminte, aplică doar cele naturale – toamna gunoi de grajd. Totodată, pune în butoaie la fermentat iarbă, coji de ouă, cenușă de lemn și apă.

Castraveții din Grădina lui Pasha pot fi cumpărați aproape la toate piețele din Chișinău: Centrală, Angro, Delfin, Toamna de Aur. Totodată, Pavel este activ și pe social media, așă că îi puteți scrie direct acolo, dacă aveți poftă de castraveți crocanți și dulci.

Sfatul  ce l-ar da tinerilor care vor sa se apuce de agricultură ar fi: ˝Să facă agricultură ecologică, sănătoasă, să crească produse de calitate și să câștige dragostea consumatorului. Doar atunci va avea și succes, și vânzări.˝