Păstrarea merelor peste iarnă. Cum să faci asta în mod corect
Pastrarea merelor peste iarna. Afla cum sa faci asta in mod corect, cum ar trebui depozitate, dar mai ales ce greseli ar trebui evitate pentru ca fructele sa reziste pana la primavara. Iata ce trebuie sa stii.
In cazul in care nu stiai, merele pot fi pastrata chiar si 6 luni fara a se strica, asta daca le depozitezi cum trebuie. Asadar, haide sa vedem care sunt cele mai bune metode si ce greseli ar trebui sa eviti.
Primul pas este sa inspectezi foarte bine merele pe care vrei sa le depozitezi. Alegele doar pe cele in stare foarte buna! Daca acestea prezinta suprafete moi, au fost lovite, prezinta urme de la insecte sau taieturi, este bine sa stii ca nu se pun in aceeasi lada cu cele pe care vrei sa le pastrezi pe termen lung. Este indicat ca merele sa aiba codita, asa ca nu le rupe!
Fructele care nu sunt perfecte pot fi consumate mai repede sau pot fi transformate in suc ori folosite la prajituri. Sub nicio forma nu trebuie sa le arunci, nu inseamna ca nu sunt bune ci doar ca trebuie consumate mai rapid.
Expertii spun ca merele rezista mai mult daca sunt invelite in ziar. Vorbim despre fiecare fruct in parte, asa ca daca vrei sa pastrezi o cantitate mai mare de mere o sa fie nevoie de ceva rabdare. Ideea este simpla, daca un mar se strica, fructul nu le va afecta si pe celelalte. Asadar, ia in considerare asta cand te ocupi de pastrarea merelor peste iarna.
O alternativa este sa pui merele in fan, paie sau in rumegus, adica vechea metoda pe care o foloseau si bunicii nostri. Trebuie sa pui un strat de mere, iar apoi sa completezi cu unul de fan sau rumegus si asa mai departe.
Bineinteles, merele trebuie depozitate intr-un beci, o pivnita sau in frigider. Ideal este ca temperatura medie in camera unde vrei sa depozitezi fructele sa fie cat mai aproape de zero grade Celsius si o umiditate ridicata. Daca temperatura este mai mare, atunci fructele o sa se strice mai repede.
In cazul in care nu ai un beci, mai poti pastra merele intr-un sac de polietilena transparent. Totusi, trebuie sa umpli sacul doar pe jumatate, iar apoi sa faci o gaura cu un diametru de aproximativ 7-8 cm. Vei vedea ca pastrarea merelor peste iarna se va face mult mai bine.
Metoda functioneaza in sacul urmator: atunci cand umezeala este mai mare, la interior se vor forma picaturi de apa, iar atunci cand aerul este uscat, merele vor absorbi acele picaturi de apa. Drept urmare, merele se vor pastra pentru o perioada mai lunga de timp.
Ce greseli sa eviti atunci cand depozitezi merele
Ei bine, trebuie sa stii ca pastrarea merelor peste iarna are si niste reguli. Prima este ca fructele nu se depoziteaza langa ceapa sau cartofi. Merele absorb mirosul cartofilor si a cepei, iar calitatea lor se va deteriora. De asemenea, nici cartofii nu trebuie depozitati langa mere pentru ca fructele accelereaza maturizarea tuberculilor si cartofii vor incolti.
Fructele ar trebui duse in beci imediat dupa recoltare. In cazul in care nu le-ai recoltat, trebuie sa stii ca ar trebui sa le cumperi cat mai proaspete. Daca lasi fructele sa stea o zi la temperaturi mari vei reduce durata potentiala de pastrare cu aproximativ o saptamana.
Merele de dimensiuni mari au o durata mai mica de pastrare, asa ca iti sugeram sa nu te lasi pacalit sau pacalita in a cumpara sau a culege fructe de dimensiuni mari, de peste 8-9 cm diametru. Foloseste fructe de marime mijlocie si acestea vor rezista mai mult.
Si momentul in care culegi fructele este important, asa ca nu culege merele foarte tarziu sau prea devreme, pentru ca vor rezista mai putin.
Sursă: cumsa.ro