Parlicov: Criza energetică a trecut

Iarna aceasta va fi mai ușoară decât iarna trecută din punct de vedere al costurilor pentru căldură și energie electrică. Asigurările au fost date de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit oficialului valul de criză a trecut, iar prețurile se domolesc.

”Energie este, căldură este, gaze sunt. A fost problemă mare legată de prețuri, prețurile au crescut și la nivel regional și la noi s-au mai accentuat aceste creșteri pentru că nu am ajustat la timp tarifele. De asta iarna trecută am mai avut de recuperat și devieri tarifare, de asta iarna trecută am avut cele mai înalte prețuri care au existat și în timpul apropiat nu se mai așteaptă”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Mai mult, ministrul Energiei este optimist atât în ceea ce ține de rezervele de gaze pe care le are țara noastră cât și la tarifele pe care le vom plăti moldovenii pentru a se încălzi.

”Noi deja iarna asta intrăm cu tarife de 40% mai joase la gaze naturale, cu 20% mai joase la energia termică atât la Bălți cât și la Chișinău, cu tarife de 30% mai joase la energia electrică. Deci toate prețurile comparativ cu anul trecut au mers în jos și au mers în jos semnificativ. Această iarnă va fi cu mult mai ușoară decât iarna precedentă”, a punctat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Parlicov a ținut să precizeze că un lucru despre care se vorbește mai puțin este eficiența energetică.

”Noi, oricât nu ar fi costurile la energia termică la nivel mondial, avem o situație tristă, când facturile noastre sunt mari nu din cauza prețurilor de pe piețele internaționale, ci din cauza că irosim multă energie. În Republica Moldova 50% din energia pe care o consumăm ca țară, se duce pentru întreținerea clădirilor. În mediu pentru a întreține un metru pătrat de clădiri noi cheltuim cam de ori mai multă energie decât țările UE, susține  ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În context, ministrul Parlicov a amintit despre faptul că Guvernul a aprobat crearea Centrului Național de Energie Durabilă, care va lua locul Agenției pentru Eficiență Energetică, dar care va avea un rol mai extins. Pe lângă investițiile în eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și publice, CNED va gestiona și programe de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu altele noi, eficiente energetic. De asemenea, Centrul va prelua Programul ”Rabla electrocasnice”, care se desfășoară, în prezent, în regim de test, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și PNUD.