Părinți lăsați în grija străinilor

Satele moldovenești sunt  tot mai sărăcite și îmbătrânite. În fiecare localitate, sunt oameni în etate singuratice. Pentru unii, unica soluție și salvare sunt Casele pentru bătrâni. Un asemenea  loc  a fost deschis cu trei ani în urmă la Căplani, raionul Ștefan-Vodă, unde își găsesc alinare și refugiu  25 de persoane, fiecare cu soarta și durerea  sa.  Pe toți îi unește un lucru –  având copii în viață,  s-au pomenit  la bătrânețe  în  grija oamenilor  străini.  

Fata m-a adus aici. N-are cine avea grijă de mine. Lucrează în Italia de 22 de ani, tot la Casa de bătrâni, asistentă medicală. – Ludmila Bulbuc, or. Ștefan-Vodă

Trei copii  aveți și nimeni alături ?

Mulțumim Domnului, aici ne hrănesc bine, păcat de zis.

Ați lucrat o viață și cu ce v-ați ales? Stau acum la Casa de bătrâni.

Așa a venit vremea.

Mai tare pentru copii îmi bat capul, pentru băieți și fată.

Nu-mi pare rău de nimic, nu.

N-am avut viață frumoasă, soțul a decedat când eram tânără, eu am rămas cu 3 copii. Lucram pe la lideri pentru un kg de făină.  Le dădeam totul  copiilor să mănânce, eu nu mâncam. Imi era jale de dânșii  și acum îs aicea.

Multă durere în sufletul acestei mame, dar nu și regrete. Indiferent de  situația în care se află, ea continuă să-și iubească copii, deși nu vin s-o vadă, nu încearcă să fie  împreună.

Greu am trăit, fata s-a dus  după 9 clase și tare îmi este dor. Amu are 42 de ani și o aștept.

Dacă aș avea viață, măcar o dată  s-o văd. – Valentina Masgras, s. Olănești, r. Ștefan-Vodă.

Oricât de bune ar fi condițiile și atitudinea personalului, totuși, dorul de casă și copii îi macină, iar  dorința de a-i vedea  măcar  o dată le dă putere și speranță.

O fată am și-i în Italia, lucrează la seniora. – Vera Cazacova

Vă telefonează? Da, ne vedem și pe telefon, ii duc dorul, de nepoțel mi-i jale, l-am crescut de la 7 luni.

Ce vă doriți cel mai mult?  Să fiu cu băiețelul.

Număr zilele până vor veni.

Bătrânii de aici au posibilitate să discute, să-și împartă amarul. Suferința și singurătatea i-a unit. Din păcate, unii  copii și-au lăsat părinții  în paza celui de Sus și au plecat peste hotare pentru a îngriji de străini. Alții nici nu încearcă  să le găsească un colț în casa lor, părinții devenindu-le  o povară.

Eu cred că în fiecare sat trebuie să fie așa case, singurătatea e mai grea  decât moartea  ….APL trebuie să lucreze pentru așa categorie de persoane. – Valeriu Tabunșcic, primar Căplani, Ștefan-Vodă

Suntem în perioada sărbătorilor pascale, când ar trebui sa fim mai  buni și milostivi cu cei care o duc greu. Treceți pe la vecinii mai triști, ca să le descrețiți fruntea, să împărțiți  cu ei bucuria reînvierii.                                                                                         

Casa de bătrâni de la Căplani este întreținută de o Asociație de binefacere și de Primărie. Toți cei care se află aici plătesc o taxă. Nimic însă nu compensează dragostea pentru părinți.