Parcursul agenților economici pentru a exporta carne și ouă în UE

Parcursul agenților economici pentru a atinge standardele UE a însemnat doi ani de eforturi coordonate. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și partenerii săi au lucrat intens pentru a revizui și ajusta un șir de acte normative și reglementări. Datorită acestora, au fost posibile primele exporturi de carne proaspătă de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene.

IURIE SCRIPNIC, secretarul de stat responsabil de domeniul zootehnic: „Produsele moldovenești merită să fie cunoscute și să intre pe piața europeană, acolo unde pot concura cu succes alături de alte produse de calitate. Carnea și ouăle din Republica Moldova sunt sigure, sănătoase și produse în condiții care respectă toate cerințele de igienă și biosecuritate. ”

Potrivit instituției, procesul de conformare a inclus un audit legislativ riguros, menit să evalueze compatibilitatea cadrului nostru cu directivele europene. Acest exercițiu a reprezentat o analiză detaliată și o ajustare a tuturor reglementărilor ce garantează că produsele de origine animală respectă aceleași standarde stricte ca în statele membre.

Printre actele reglementate se numără legi esențiale precum legea privind siguranța alimentelor, normele sanitar-veterinare pentru produse de origine animală, precum și alte reglementări care stabilesc criteriile de igienă, calitate și biosecuritate.