Paradox: Tot mai multe îngrășăminte folosite în UE
Consumul de îngrășăminte minerale, azot și fosfor folosite în producția agricolă la nivelul Uniunii Europene a crescut în anul 2020 și a ajuns la peste 11 milioane de tone. Aceasta reprezintă un avans de peste opt la sută față de 2010, arată datele Eurostat.
În 2020, consumul de îngrășăminte cu azot în agricultură s-a situat la un nivel estimat la zece milioane de tone în UE, similar cu nivelul mediu consumat între 2010 – 2019, în timp ce consumul de îngrășăminte cu fosfor a fost mai ridicat decât media pe termen mediu, la 1,2 milioane de tone.
Țările care sunt cei mai mari producători agricoli și au cele mai mari suprafețe agricole utilizate tind sa folosească cel mai mult îngrășămintele minerale în agricultură.
În 2020, sectoarele agricole din Franța, Germania, Polonia și Spania au consumat între 1 și 2,1 milioane de tone îngrășăminte cu azot și între 0,1 – 0,2 milioane de tone îngrășăminte cu fosfor.
Între 2010 si 2020, folosirea îngrășămintelor cu azot în agricultură a sporit în majoritatea statelor membre, cel mai semnificativ avans fiind in Bulgaria (83%), Ungaria (57%) si Romania (53%).
Exista și unele state membre unde a scăzut consumul de îngrășăminte minerale. De exemplu, în Germania a scăzut consumul îngrășăminte cu azot cu peste 12 la sută, iar folosirea îngrășămintelor cu fosfor a scăzut cu peste 50 la sută în Țările de Jos.