Paradox. Într-o ţară agrară… pieţele agricole, lipsesc

Paradox. În Republica Moldova, ţară preponderent agrară, pieţele agricole… lipsesc, din varii motive. Însă, nu și în satul Suruceni, din raionul Ialoveni în care există un târg de acest gen.

Doamna Galina Droț, lucrează aici de la înființare însă, recunoaște că, din an în an vânzările merg din ce în ce mai greu.

 „Asta a făcut-o Primăria pentru sat și are vreo 5-6 ani. Acum, decât să dai pe drum, sau să târâi de undeva cu mâina din Chișinău, mai bine de pe loc omul își cumpără ce-i trebuie, un kilogram de cartofi, ceapă sau ce are nevoie.”

Nu duc un trai decent, pentru că prețurile au crescut. Oamenilor abia de le ajunge pentru comunale.

„Cam greu merg vânzările, căci lumea în primul rând plătește serviciile comunale, din ce îi mai rămâne, mai iau de mâncare. Și dacă mai este și marfa scumpă, lumea nu prea are bani.”

Prețurile mari la produsele agroalimentare nu permit o creștere a vânzărilor, iar pe lângă toate, piața angro din Suruceni trebuie să concureze și cu magazinele din localitate, unde prețurile sunt de multe ori asemănătoare.

„Uneori, poate fi prețul ca și în magazine, poate și mai ieftin cu vreo 2-3 lei. Totul după cum găsim marfă. Noi cumpărăm și aducem aici și vindem ca lumea să nu se ducă să cheltuie bani pe drum, iar aici pe loc sunt de toate. Este și concurență, sunt magazinele. La vale e bar, și toată producția e aici, mai la deal… la fel.”

Localitatea Suruceni, se afla la distanta de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinau, iar în ultimii ani tot mai mulți orășeni aleg să trăiască în case la sol.

Doamna Galina spune că sătenii pleacă rând pe rând, iar în sat din localnici rămân doar bătrânii.

„În Suruceni, au rămas puțini săteni, aici vin și cumpără case, căci la oraș e din ce mai greu să trăiești. Vine lumea, căci sătenii nu au încotro și pleacă la muncă peste hotare căci, n-au cum să întrețină familia aici.”

Veşnicia s-a născut la sat, cum spunea Lucian Blaga, tot de acolo porneşte omenia, hărnicia, dar şi frumosul.

Susțineți producătorii autohtoni, dar și procurați de la agricultorii noștri, pentru a stimula producția locală.