Pandemia COVID-19 a perturbat imunizarea împotriva altor boli

Pandemia COVID-19 a perturbat imunizarea de rutină împotriva altor boli. A scăzut imunizarea la copii, care în prezent este sub 90%, în timp ce OMS recomandă o acoperire vaccinală de 95%, a declarat Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Imunizărilor – 24-30 aprilie, transmite IPN.

Copiilor care nu au fost vaccinați este important să le fie administrate serurile, conform Programului Național, cât mai curând posibil, a subliniat Svetlana Nicolăescu. Legat de imunizarea anti-COVID, secretarul de stat a comunicat că rata de vaccinare este de numai 35%, astfel că populația rămâne vulnerabilă la apariția noilor tulpini de coronavirus. Acces la vaccinuri au și refugiații ucraineni.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, a subliniat că imunizarea previne în lume în jur de 2-3 milioane de decese survenite din cauza bolilor infecțioase. Peste 20 de boli pot fi astăzi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. E vorba de cancerul de col uterin, holera, difteria, hepatita B, encefalita, rujeola, meningita, parotita, tuberculoza, tusea convulsivă, pneumonia, poliomielita, rabia, rotavirusul, rubeola, tetanosul, febra tifoidă, gripa, COVID-19 și alte boli.

Proporția copiilor din lume cărora le sunt administrate vaccinurile recomandate de OMS a rămas neschimbată pe parcursul ultimilor ani, însă în anul 2020 s-a diminuat până la 83%, față de 86%, în 2019. În Republica Moldova, de asemenea, constatăm o diminuare a ratei de imunizare cu anumite vaccinuri.

„Aceasta pune în pericol nu doar viața și sănătatea celor care vor contacta aceste infecții, dar și sănătatea celor din jur”, atenționează specialiștii.