Pandemia COVID poate avea consecințe de lungă durată asupra sănătății osoase, datorită unei combinații de lipsă de activitate fizică și diagnostic, potrivit Jane Barratt, secretar general al federației internaționale pentru îmbătrânire.
„Nu există nicio îndoială că COVID are un impact asupra sănătății oaselor, atât în ceea ce privește întârzierea diagnosticului precoce crucial al problemelor osoase, cât și lipsa activității fizice de zi cu zi care ar putea avea un efect uriaș asupra sănătății oaselor”, a spus Barratt.
Ea a adăugat că efectele acestui lucru nu vor fi resimțite imediat, ci în anii următori.
Subliniind importanța prevenirii și promovării sănătății osoase ca problemă, ea și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că, cu economiile care se îndepărtează de efectele pandemiei, sănătatea osoasă ar putea să nu primească atenția pe care o merită.
„Investițiile în măsuri preventive ca procent din PIB sunt deja rușinos de scăzute”, a afirmat ea, adăugând că acest lucru se poate agrava doar pe măsură ce serviciile de îngrijire a sănătății sunt supuse tensiunii și se confruntă cu reduceri bugetare în viitor.
Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că fragilitatea osoasă are consecințe „devastatoare”.
De exemplu, numai în UE, se estimează că 22 de milioane de femei și 5,5 milioane de bărbați suferă de afecțiunea osoasă, rezultând 3,5 milioane de fracturi pe an, care costă aproximativ 37 de miliarde de euro, sau aproximativ 3% din costurile generale ale asistenței medicale.
Una dintre cele mai mari provocări este percepția că sănătatea osoasă este o problemă a persoanelor în vârstă, mai degrabă decât ceva care să se concentreze asupra importanței sănătății osoase pe parcursul vieții.
„Trebuie să găsim o modalitate de a purta o conversație despre sănătatea osoasă separată de vârstă”, a spus ea, subliniind că „vârsta cronologică nu este aceeași cu vârsta sănătății osoase” și că sănătatea osoasă este strâns legată de ceea ce se întâmplă peste cursul vieții unui individ.
Ca atare, trebuie să se pună un accent mai puternic pe prevenire și trebuie depuse mai multe eforturi pentru educarea și reorientarea modului în care oamenii gândesc despre sănătatea oaselor.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/active-ageing/news/pandemic-could-have-far-reaching-effects-on-bone-health-expert-warns/