Pandemia a relansat turismul. Moldovenii aleg vacanța în țară

Deja de 16 ani contribuie la dezvoltarea nordului Republicii Moldova prin atragere de investiții. Nicolae Moscalu, președintele Asociației Obștești „Moștenitorii” știe cum să promoveze turismul local, să dezvolte o afacere, să creeze locuri de muncă și să implementeze proiecte culturale de succes.

Capacitățile sale au fost remarcate chiar și în Statele Unite ale Americii, unde a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Louisville, Kentucky. Iar mai recent, în anul 2021, Nicolae Moscalu a deschis pe malul lacului de acumulare Costești din Duruitoarea Veche o pensiune, relatează Nord-News.md.

Nicolae Moscalu, președinte AO „Moștenitorii”: „În mare parte, clienții noștri sunt familiile, iată de ce în fiecare căsuță sunt două paturi, unul pentru părinți și un pat dublu pentru copii.”

Nicolae Moscalu a început construcția pensiunii încă în anul 2016. Acum câțiva ani a câștigat un proiect finanțat de UE, care l-a ajutat să finiseze lucrările. O atenție deosebită este acordată tehnologiilor moderne și ecologice.

„Sistemul de canalizare este ecologic. Apa se filtrează, mai întâi fizic, apoi biologic, pentru ca ulterior să poată fi folosită pentru a uda toată verdeața din curte. Panouri solare sunt pentru încălzitoarea apei, iar în acest an, prin intermediul GAL „Drumul gospodarilor” am obținut un grant și suntem foarte bucuroși că vom instala deja baterii solare care vor produce energie electrică.”

Odată cu construcția pensiunii, unii localnici și-au putut deschide propriile afaceri.

„Sunt câteva familii. Oamenii pregătesc mâncarea la comandă și o aduc aici.”

Sezonul fierbinte este în perioada lunilor mai-septembrie. Aici vin să se odihnească turiști din România, Polonia, Franța, Ucraina sau Ungaria, care pun preț pe liniște și confort.

„În iunie, când înflorește cimbrul și apoi teiul, toate căsuțele sunt cu ușile deschise, un fel de aromaterapie.”

Nicolae Moscalu participă activ la dezvoltarea vieții sociale și culturale în Duruitoarea Veche: deschiderea unui muzeu în localitate, amenajarea defileului și a grotei, în care acum 80 de mii de ani și-au găsit așezarea oamenii de Neanderthal.

„În anul 1962 aici a fost găsită o parte din maxilarul unui Neanderthal, apoi în anul 1994, o expediție condusă de Ilia Borzak a găsit pentru prima dată, oasele unui măgar sălbatic european. Deja în 2004, aici a fost găsit un mamut, nu departe de grotă”, a povestit Nicolae Moscalu.

În una din sălile muzeului, copiii învață să picteze pe sticlă.

Sergiu Briceag, conducător artistic: „Este unica ocupație pentru copii care le place foarte mult. Vin aici, se mai joacă, dar și se ocupă cu pictura pe sticlă. Organizăm expoziții, participăm la concursuri raionale.”

De asemenea, Nicolae Moscalu a contribuit la deschiderea unui muzeu și a unui cerc artistic în Costești.

Liubov Șatcovskaia, conducător artistic: „Toate sunt făcute de bunicile noastre care le-au creat cu propriile mâini, au croșetat. Există un prosop din anul 1931. Când mergeau departe în câmp, luau ceva din lut, aici puneau terci, aici borș.”

Potrivit datelor statistice, pandemia a relansat turismul local. Obosiți de restricții și de agitația din oraș, moldovenii aleg să se odihnească în sânul naturii și să se delecteze cu bucate tradiționale.