Până unde s-a ajuns! Producătorii, la limita puterilor

Recolta de prune este în acest an mai bogată, însă, din cauza temperaturilor ridicate din iulie și august, o mare parte din fructe nu s-au dezvoltat suficient fiind de o calitate mai joasă decât cerințele pieței. Producătorii mici se plâng că nu le pot vinde nici la cel mai mic preț, de 2 lei/kg, scrie moldova. europaliberă.org.

Ecaterina Gaibu din satul Alexeevca, raionul Ungheni, deține o livadă de un hectar cu pruni de soiul Stanley, pe care a plantat-o în urmă cu 16 ani. Femeia, care este acum la pensie, spera că livada va fi o sursă de venit suplimentară, pentru a-și întreține familia și soțul bolnav.

Împreună cu fiul și zilierii pe care i-a angajat, pensionara a muncit tot anul în livadă și a cules în toamnă 12 tone de prune. Dintre acestea, a reușit să vândă doar 5 tone, în cantități de 50-100 kg cu 3-4 lei/kg, mai mult pentru țuică. Restul fructelor stau depozitate în saci, în livadă, din cauza că nu are cui să le vândă, nici cu cel mai mic preț de piață, de 2 lei/kg.

Ecaterina Gaibu, producătoare: „Pe datorie am luat saci, pe datorie am luat lume la lucru, am cules în genunchi prunele, ca să avem cu ce trăi. Vine iarna și trebuie să cumpărăm lemne, medicamente etc. Așa și am rămas cu producția pe deal pentru care am muncit un an din pensie, la anii aceștia. Uitați-vă cum stă producția pe deal și nu avem nicio șansă să o vindem.”, spune Ecaterina Gaibu.

Femeia afirmă că nu are bani acum nici măcar să le plătească zilierilor.

Ecaterina Gaibu, producătoare: „Abia mă pot ține pe picioare. De-o săptămână întreagă, zi și noapte, stăm în livadă, ca să păzim producția și s-o vindem. Nu-i trebuie nimănui. Ne-am gândit, cât de greu ne-ar fi, câte un rând pe săptămână, să tăiem livada”, a mai spus agricultoarea.

Potrivit specialiștilor, în acest an va fi depozitată o cantitatea mai mare de prune, de circa 20.000 de tone.

Autoritățile acordă subvenții fermierilor mici și micro, dacă aceștia au minimum 49 și, respectiv, nouă angajați și venituri anuale de până la 50 de milioane de lei și, respectiv, 18 milioane de lei.