Luni, temperaturile au urcat la peste 50 de grade Celsius în unele părți ale Pakistanului, în timp ce valul de căldură a cuprins tot mai multe zone, inclusiv districtul sudic Sukkur. Se preconizează că valul de căldură va continua cel puțin încă câteva zile.
Medicii tratează victimele loviturilor de căldură în spitalele din Pakistan. Au fost înființate tabere de ajutor în caz de insolație, deservite de voluntari, pentru a oferi apă rece oamenilor din Sukkur, locuitorii spunând că guvernul nu a făcut nimic pentru a-i ajuta.
„Suntem aici pentru a ne scălda și a ne salva de această căldură extremă. Temperatura aici este de aproximativ 49 de grade Celsius, avem 18 ore de întrerupere a alimentării cu energie electrică la casele noastre, iar deputații noștri, pentru care votăm, au generatoare de curent la casele lor. Ne simțim umiliți, această apă de canal este singura opțiune pe care o avem pentru a ne menține răcoarea.”
De asemenea, oamenii s-au aruncat în apele popularului râu Indus pentru a se salva de căldura extremă. Javed Ahmed a declarat că el și prietenii săi veneau zilnic la râu, deoarece întreruperile de energie electrică nu le permiteau să se răcorească în casele lor.
„Este foarte cald, ce să facem, trebuie să ieșim din casele noastre pentru a munci. Pentru a ne proteja folosim suc de trestie de zahăr și apă rece. Nu prea avem de ales.”
Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână în casă, să se hidrateze și să evite călătoriile inutile. Dar muncitorii spun că trebuie să muncească pentru a-și hrăni familiile.
Bopal Khan a lucrat sub soarele arzător pe un șantier de construcții de drumuri, declarând că nu a avut de ales decât să își continue munca pe căldură.
„Trebuie să muncim pe vremea asta caniculară, nu avem de ales. Trebuie să muncim și să ne hrănim copiii, indiferent dacă este cald sau frig, trebuie să muncim.”
Departamentul de meteorologie din Pakistan spune că țara ar putea avea mai multe episoade de temperaturi extrem de ridicate înainte de ploile premergătoare lunii.
Oficialii au declarat că actualul val de căldură este cauzat de schimbările climatice și este cel mai recent dezastru legat de climă care a lovit țara în ultimii ani. Topirea ghețarilor și creșterea musonilor au provocat inundații devastatoare, care la un moment dat au scufundat o treime din țară.