La sfârșitul lunii mai, guvernul chinez a anunțat că părinților din China li se va permite acum să aibă până la trei copii. Acest anunț a apărut la doar cinci ani după inversarea uimitoare a politicii privind decizia de doar un singur copil pe familie.
Acest lucru înseamnă că China a cunoscut un colaps al fertilității. Conform ultimului recensământ publicat în mai, China pierde aproximativ 400.000 de oameni în fiecare an. China susține în continuare că populația sa este în creștere, dar chiar dacă aceste proiecții sunt luate la valoarea, aceasta înseamnă că China ar putea pierde între 600 și 700 de milioane de oameni din populația sa până în 2100.
Schimbările populației din China nu sunt unice. Potrivit celui mai recent recensământ al Statelor Unite, rata natalității din SUA a scăzut șase ani consecutivi și cu 19% din 2007 în total. La fel ca China, rata natalității din SUA este acum mult sub rata de înlocuire, la 1,6. (China este acum la 1,3.) Pentru ca o țară să își înlocuiască în mod natural populația, rata natalității trebuie să fie de cel puțin 2,1. (oameni)
Puteți adăuga, de asemenea, a doua țară cu cea mai mare populație din lume, India, pe lista țărilor cu fertilitate redusă, cu o rată a natalității la rata de înlocuire (2.1). De asemenea, include Japonia (1,3), Rusia (1,6), Brazilia (1,8), Bangladesh (1,7) și Indonezia (2,0).
Există încă țări mari cu rate mari de naștere, cum ar fi Pakistanul (3.4) și Nigeria (5.1). Dar chiar și aceste cifre sunt mai mici decât în 1960 – când Pakistanul era la 6,6 și Nigeria la 6,4.
Pandemia COVID-19 servește ca modificator, dar nu în modul în care comentatorii și comedianții au sugerat când au început blocările.
Vă amintiți toate glumele despre oameni blocați acasă care duc la un mai mulți copii? Pe măsură ce datele se introduc, este clar că în multe țări s-a produs contrariul. Majoritatea copiilor din zilele noastre sunt copii căutați sau planificați, în special în lumea dezvoltată. Decizia de a avea un copil este condiționată de a fi optimist cu privire la viitor – iar optimismul este dificil de obținut în timpul unei pandemii globale.
Ar putea fi acesta un fenomen pe termen scurt gata de corectare? Eventual. Unii analiști anticipează o mini creștere odată ce vaccinurile vor fi disponibile pe scară largă și restricțiile sunt ridicate. Dar chiar și asta este puțin probabil să compenseze pe deplin declinul. Experiența arată că, atunci când un cuplu își propune să aibă un copil, indiferent de motiv, de obicei, nu îl compun mai târziu. Bebelușul nenăscut rămâne nenăscut.
De ce ar trebui să vă pese de declinul populației? Mai puțini oameni este o bună noutate pentru climă, dar consecințele economice sunt grave. În anii 1960, existau șase persoane în vârstă de muncă pentru fiecare pensionar. Astăzi, raportul este de trei la unu. Până în 2035, va fi două-la-unu.
Unii spun că trebuie să învățăm să ne limităm obsesia creșterii, să devenim mai puțin obsedați de consumatori, să învățăm să ne descurcăm cu o populație mai mică. Sună foarte atractiv. Dar cine va cumpăra lucrurile pe care le vindeți? Cine vă va plăti asistența medicală și pensia când veți îmbătrâni?
Pentru că în curând, omenirea va fi mult mai mică și mai în vârstă decât este astăzi.
Sursa informației: https://www.weforum.org/agenda/2021/06/birthrates-declining-global-fertility-decline-empty-planet-covid-19-urbanization-migration-population/