În ultimele două decenii, planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de păduri.
Este un declin constant, deşi într-un ritm mai lent decât înainte şi cu tendinţe diferite de la un continent la altul, arată un studiu recent al Organizaţie Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, transmite agerpres.ro.
Suprafaţa terestră de păduri a scăzut la 31,2 la sută în 2020. Anterior, acestea acopereau un total de 4,1 miliarde de hectare, de la 31,5% în 2010 şi 31,9 la sută în 2000, susţine FAO.
Este „o pierdere netă de aproape 100 de milioane de hectare.”
Despăduririle afectează în special Africa subsahariană şi Asia de Sud-Est, unde procesul s-a accelerat în ultimul deceniu. Dar şi America Centrală şi Latină. Aici, există, totuși, tendinţa de încetinire.
Dispariția pădurilor se explică în special prin conversia lor în terenuri destinate culturilor agricole şi pajiştilor, mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.
În statele concentrate pe agricultură, precum Coasta de Fildeş, ariile împădurite s-au redus la 8,9 la sută din total, faţă de 10,7% în 2015.
Kenya, Mali şi Rwanda, le-au menţinut aproape neschimbate.
În mai multe regiuni din Asia, Europa şi America de Nord, întinderile de păduri au crescut pe ansamblu în perioada 2000-2020, datorită extinderii naturale.