Potrivit estimărilor ONU, marți, 15 noiembrie numărul pământenilor a ajuns la opt miliarde. Ritmul de creștere al populației globale a scăzut sub 1% acum doi ani, pentru prima dată din 1950. Însă, chiar dacă nu se mai nasc atât de mulți copii, faptul că numărul oamenilor crește are un impact puternic asupra schimbărilor climatice.
Mai bine de jumătate din populația lumii trăiește în Asia. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu distribuția inegală a populației pe glob, ci nivelul veniturilor influențează emisiile de gaze cu efect de seră.
De asemenea, s-a dovedit că există o legătură între activitatea umană și schimbările climatice. Impactul creșterii populației asupra mediului va depinde de cât de mulți suntem: estimările variază de la aproape nouă miliarde, la peste 12 miliarde în jurul anului 2100. Depinde în mare măsură dacă acțiunile noastre alimentează încălzirea globală sau o încetinesc, iar unele țări sunt în mai mare măsură responsabile pentru asta, decât altele.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice estimează că circa 3% din populația lumii va trebui să își părăsească locuința din cauza schimbărilor climatice, până în anul 2050. Migrația forțată la scară largă ar putea submina în mare măsură eforturile depuse pentru dezvoltare.