ONU avertizează asupra unei crize iminente a apei

Se preconizează că populația urbană globală care se confruntă cu lipsa apei se va dubla, de la 930 de milioane în 2016 la 1,7-2,4 miliarde de persoane în 2050, spune raportul publicat de agenția ONU pentru apă și Unesco, scrie Libertatea.

Un nou raport al Organizației Națiunilor Unite avertizează asupra iminenței unei crize mondiale a apei, din cauza supraconsumului și a schimbărilor climatice. Raportul spune că lumea „merge cu ochii închiși pe o cale periculoasă” de „supraconsum și supradezvoltare vampirică”.

Publicarea studiului are loc înainte de primul summit major al ONU privind apa organizat în ultimele decenii. Raportul, publicat de agenția ONU pentru apă și Unesco, avertizează că „penuria de apă devine endemică” din cauza consumului excesiv și a poluării, în timp ce încălzirea globală va crește deficitul sezonier atât în zonele cu apă din abundență, cât și în cele deja solicitate.

Richard Connor, autorul principal al raportului, a declarat că aproximativ 10% din populația globală „trăiește în prezent în zone cu un stres hidric ridicat sau critic”. Mai mult, la nivel mondial, două miliarde de persoane (26% din populație) nu au apă potabilă și 3,6 miliarde (46%) nu au acces la instalații sanitare gestionate în condiții de siguranță, arată raportul. Între două și trei miliarde de persoane se confruntă cu penuria de apă cel puțin o lună pe an, ceea ce reprezintă riscuri grave pentru mijloacele de trai.

Se preconizează, de asemenea, că populația urbană globală care se confruntă cu lipsa apei se va dubla, de la 930 de milioane în 2016 la 1,7-2,4 miliarde de persoane în 2050. De asemenea, incidența tot mai mare a secetelor extreme și prelungite pune sub presiune ecosistemele, cu consecințe grave atât pentru speciile de plante, cât și pentru cele de animale. Nu este primul avertisment pe tema crizei de apă. Potrivit celui mai recent raport al ONU privind clima, publicat luni de grupul de experți IPCC, „aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă în prezent cu o penurie severă de apă cel puțin o parte a anului”.

Richard Connor a avertizat că „incertitudinile sunt în creștere” în ceea ce privește aprovizionarea cu apă la nivel mondial.

„Dacă nu abordăm această problemă, va exista cu siguranță o criză globală”, a spus el. Subsecretarul general al ONU, Usha Rao Monari, gazda oficială a conferinței ONU privind apa, a declarat, de asemenea, pentru BBC că resursele vor trebui să fie gestionate mai atent în viitor.

„Există suficientă apă pe planetă dacă o vom gestiona mai eficient decât am făcut-o în ultimele decenii”, a spus ea. „Cred că va trebui să găsim noi modele de guvernanță, noi modele de finanțare, noi modele de utilizare a apei și de reutilizare a apei decât până acum. Cred că tehnologia și inovarea vor juca un rol foarte important în analizarea modului de gestionare a sectorului apei și a utilizării apei”, a spus ea.