ONG-urile, împotriva sancționării elevilor

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, alături de alte 20 de organizații ale societății civile și instituții interesate de drepturile copiilor, solicită Ministerului Educației și Cercetării să renunțe la inițiativa de a introduce în Codul Educației sancțiuni pentru elevi. Într-un apel public, ONG-urile precizează că protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă.

Apelul a fost lansat după ce pe 14 martie deputații au adoptat modificări la Codul Educației, în care, printre alte propuneri, se regăsește și inițiativa de a introduce sancțiuni pentru elevi.

Amintim că noile modificări aprobate în prima lectură de Parlament, Codul Educației ar urma să fie completat cu o listă de sancțiuni aplicabile elevilor, printre care eliminarea temporară de la lecții, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp sau chiar exmatricularea, fără drept de reînscriere ulterior în aceeași instituție.

Dan Perciun, ministrul Educației: „Majoritatea țărilor Uniunii Europene anume așa și fac, cum este și cazul României, unde aceste sancțiuni sunt prevăzute în lege. Mesajul pe care vrem noi să-l transmitem este un foarte clar – instituțiile de învățământ trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Trebuie să fie un spațiu unde violența și bullying-ul nu-și au locul și asemenea comportamente nu pot fi tolerate”.

Ministerul Educației vrea ca, din viitorul an școlar, să pună în aplicare un set de reguli anti-bullying. Sancționarea va începe cu însemnări în agendă, observații, mustrări și va continua cu interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de studii. Dacă și după asta elevul recidivează, se va putea recurge la exmatriculare. Ce-i drept, doar pentru liceeni, întrucât în Republica Moldova studiile gimnaziale sunt obligatorii.