OMS aprobă vaccinul chinez Sinovac COVID

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că a aprobat un vaccin COVID-19 fabricat de Sinovac Biotech pentru utilizarea de urgență, deschizând calea pentru ca un al doilea vaccin chinez să fie utilizat în țările mai sărace.

 

O listă de urgență a OMS este un semnal pentru autoritățile naționale de reglementare a siguranței și eficacității unui produs și va permite ca Sinovac să fie inclus în COVAX, programul global care oferă vaccinuri în principal pentru țările sărace, care se confruntă cu probleme majore de aprovizionare din cauza restricțiilor la exporturile din India.

 

Grupul independent de experți al OMS a declarat că recomandă vaccinul Sinovac pentru adulți cu vârsta peste 18 ani. Nu exista o limită superioară de vârstă, deoarece datele sugerează că este posibil să aibă un efect protector la persoanele în vârstă.

 

Grupul consultativ tehnic al OMS, care a început să se întâlnească pe 5 mai, a luat decizia după ce a analizat cele mai recente date clinice privind siguranța și eficacitatea vaccinului Sinovac, precum și practicile de fabricație ale companiei.

 

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat această mișcare, numind vaccinul sigur și eficient, și observând cerințele sale ușoare de depozitare, făcându-l potrivit pentru țările cu venituri mici.

 

„Acum este crucial să obțineți rapid aceste instrumente de salvare a vieții oamenilor care au nevoie de ele”, a spus el într-un briefing.

 

Marcat CoronaVac în unele regiuni, este al optulea vaccin care câștigă un loc pe lista de urgență OMS pentru combaterea COVID-19 și al doilea dezvoltat de o companie chineză, după aprobarea din 7 mai a unei vaccine dezvoltată de Sinopharm, susținută de stat.

 

Sinovac a spus că a furnizat peste 600 de milioane de doze de vaccin la domiciliu și în străinătate începând cu sfârșitul lunii mai și au fost administrate peste 430 de milioane de doze.

 

Aprobarea este un mare impuls pentru vaccinul Sinovac după ce datele din studiile clinice au arătat o gamă largă de rate de eficacitate.

 

OMS a spus că rezultatele au arătat că a prevenit boala simptomatică la 51% dintre cei vaccinați și a prevenit COVID-19 sever și spitalizarea la 100% din populația studiată.

 

Grupul de experți consultativ strategic al OMS (SAGE) a spus anterior că eficacitatea vaccinului în studiile clinice de fază III din mai multe țări variază de la 51% la 84%.

 

Indonezia a declarat pe 12 mai că studiul său asupra a 120.000 de lucrători din domeniul sănătății care au primit vaccinul a constatat că este 94% eficient în prevenirea bolilor simptomatice.

 

Într-o evaluare preliminară, grupul SAGE a constatat că împușcătura a fost eficientă în prevenirea COVID-19 la adulții sub 60 de ani, dar că lipsesc unele date de calitate privind riscul de efecte adverse grave.

 

Acesta a citat lipsa dovezilor în ceea ce privește siguranța în timpul sarcinii și în ceea ce privește siguranța și protecția clinică la adulții în vârstă, cei cu boală de bază și evaluarea evenimentelor adverse rare.

 

Experții SAGE, care emit recomandări de politici către state și linii directoare de dozare, au analizat datele clinice Sinovac luna trecută.

 

Președintele și directorul executiv al Sinovac, Weidong Yin, a declarat că studiile clinice au oferit o „bază științifică solidă” pentru ca vaccinul medicului să fie aprobată de peste 40 de țări și de OMS.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/business/healthcar-pharmaceuticals/who-approves-sinovac-covid-19-vaccine-2nd-chinese-made-dose-listed-2021-06-01/